Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tractor of the Year 2023 -kilpailu käynnistyi — mukana mielenkiintoisia uutuuksia ja erikoistraktoreita

Tractor of the Year -kilpailu käynnistyi jälleen Italiassa kesäkuun puolivälissä pidetyssä tilaisuudessa. Tänä vuonna kilpailussa on mukana runsaasti erikoistraktoreita, mutta mielenkiintoisia uutuuksia riittää myös Suomen markkinoille paremmin sopivissa traktoriluokissa.
JCB Fastrac 4220 iCON on yksi pääsarja Tractor of the Yearin finalisteista.
JCB Fastrac 4220 iCON on yksi pääsarja Tractor of the Yearin finalisteista.  Kuva: Valmistaja

Tractor Of The Year 2023

  • Kilpailussa on kolme eri sarjaa: Tractor of the Year, Best Utility ja Best of Specialized
  • Tänä vuonna kilpailun finaalissa on 16 ehdokasta
  • 26 tuomaria 25 Euroopan eri maasta
  • Voittajat julkistetaan Italiassa Eima-näyttelyssä 9.11.2022.

Koneviestin edustaja on istunut Tractor of the Year -kilpailun tuomaristossa jo yli 20 vuoden ajan. Ensimmäinen Tractor of the Year -palkinto ojennettiin vuonna 1998, kilpailu sai alkunsa italialaisen Trattori-lehden aloitteesta.

Neljä eri palkintoa

Kilpailussa on kolme eri sarjaa, lisäksi Sustainable Toty -palkinto myönnetään kaikkien sarjojen ehdokkaiden kesken tuomariston mielestä parhaiten kestävän kehityksen arvoja edustavalle traktorille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pääsarja Tractor of the Yearissa kilpailevat yleensä valmistajien lippulaivamallit, sillä sarjaan osallistuvan traktorin tehoa tai painoa ei ole rajoitettu.

Best Utility -sarjaan voivat osallistua 70−150 hevosvoimaiset ja enintään nelisylinteriset, enintään 10 500 kg painavat traktorit.

Best of Specialized -sarjassa taasen kilpailevat viini- ja hedelmätarhoille sekä esimerkiksi vuoristo-olosuhteisiin tarkoitetut erikoistraktorit.

Turkkilainen Basak Tractors on mukana kilpailussa ensimmäistä kertaa. Best Utility -finalisti 5120-mallin moottori tulee Deutzilta ja neliportaisella pikavaihteella varustettu vaihteisto ZF:ltä.
Turkkilainen Basak Tractors on mukana kilpailussa ensimmäistä kertaa. Best Utility -finalisti 5120-mallin moottori tulee Deutzilta ja neliportaisella pikavaihteella varustettu vaihteisto ZF:ltä.  Kuva: Valmistaja

16 finalistia

Tänä vuonna kilpailun finaaliin valikoitui 16 ehdokasta eri valmistajilta. Lisätietoja Fendtin, John Deeren ja New Hollandin kilpailutraktoreista on lupa julkaista vasta myöhemmin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pääsarjassa on tänä vuonna viisi finalistia. Suomalaisittain kiinnostava uutuus on Valtran uusi Q-sarja, Q305 on yksi pääsarjan finalisteista. Uuden Fastracin ohella erikoisempaa traktorikalustoa edustaa John Deeren 8RX 410 -nelitelatraktori. Fendtin ja New Hollandin ehdokkaat tähän sarjaan esitellään myöhemmin, sillä tulevista uutuusmalleista ei ole vielä lupa julkaista tietoja.

Best Utility -sarjassa on tänä vuonna vain kolme ehdokasta, mikä kertoo päästömääräysten tiukentumisesta johtuneen uutuussuman purkautumisesta jo edellisvuosina.

John Deeren pääsarjan finalisti 8RX 410 -mallissa on uusi portaaton eAutoPowr-voimansiirto, jossa hydrostaattiyksikkö on korvattu sähkömoottoreilla.
John Deeren pääsarjan finalisti 8RX 410 -mallissa on uusi portaaton eAutoPowr-voimansiirto, jossa hydrostaattiyksikkö on korvattu sähkömoottoreilla.  Kuva: Valmistaja

New Hollandin perusmalli T5.100S on italialaismerkin ehdokas tähän sarjaan, samasta maasta tulee myös McCormickin X6. Viimeksi mainitulla ei tällä hetkellä ole maahantuojaa Suomessa. Meikäläisittäin eksotiikkaa tässä sarjassa edustaa turkkilainen Basak 5120, johon tutustumme tarkemmin syyskuussa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tänä vuonna erikoistraktoreita on mukana poikkeuksellisen runsaasti, uutuusmalleja selvisi finaaliin asti peräti 8 kappaletta. Perinteisempien viini- ja hedelmätarhoille suunniteltujen erikoistraktoreiden lisäksi mukana on esimerkiksi sveitsiläisen Rigitracin uusi vuoristotraktori sekä italialaisen Antonio Carraron nelitelainen runko-ohjattu malli.

Erikoistraktoreille on tyypillistä kapeista ulkomitoista huolimatta kokoisekseen suuret moottoritehot, tehokkaat ja monipuoliset hydrauliikat sekä runsaasti välityksiä tarjoavat voimansiirtoratkaisut.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Erikoistraktoreiden luokassa on tällä kertaa runsaasti osallistujia. Erikoistraktoreiden erikoisempaa päätä edustaa tämä sveitsiläinen Rigitrac SKH60 -rinnetraktori.
Erikoistraktoreiden luokassa on tällä kertaa runsaasti osallistujia. Erikoistraktoreiden erikoisempaa päätä edustaa tämä sveitsiläinen Rigitrac SKH60 -rinnetraktori. Kuva: Valmistaja

26 tuomaria

Tractor of the Year -kilpailun konsepti on tuttu aiemmilta vuosilta, voittajan valitsevat 26 tuomaria 25 eri Euroopan maasta. Suomen edustajana tuomaristossa on Koneviestin traktoritoimittaja Tapio Vesterinen.

Tuomariston jäsenet eivät edusta ainoastaan perinteistä paperilehdistöä, vaan mukana on myös esimerkiksi maatalouteen keskittyneen TV-kanavan toimittaja sekä nettilehtiä.

Kilpailun eri sarjojen voittajat julkistetaan Italiassa Eima-näyttelyssä järjestettävässä tilaisuudessa marraskuun 9. päivä.

Kilpailun tuomaristoon kuuluu 26 tuomaria yhteensä 25 eri Euroopan maasta. Koneviesti edustaa Suomea.
Kilpailun tuomaristoon kuuluu 26 tuomaria yhteensä 25 eri Euroopan maasta. Koneviesti edustaa Suomea. Kuva: Valmistaja