Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Väderstad Spirit 400 C InLine -kylvölannoittimen lisävarusteet – kiekkomuokkain on parhaimmillaan vaihtelevissa olosuhteissa

Väderstad Spirit 400 C InLine -kylvölannoite on tarkoitettu muokatuille kylvöalustoille. Siihen on saatavissa valinnaisvarusteena kiekkomuokkain, joka laajentaa kylvöalustojen valikoimaa.
Väderstad Spirit -kylvölannoittimiin saa lisävarusteena jarrut.
Väderstad Spirit -kylvölannoittimiin saa lisävarusteena jarrut. Kuva: Uolevi Oristo
Kultivoidussa kuminapellon pinnalla oli yhtä vähän kasvimassaa kuin yleensä kevätkylvöillä. Crossboard-lata voitiin pitää mahdollisimman syvällä, jotta traktorin pyöränjäljet tasoittuvat ja ladan muokkausvaikutus on mahdollisimman suuri. Kylvö onnistui todella hyvin.
Kultivoidussa kuminapellon pinnalla oli yhtä vähän kasvimassaa kuin yleensä kevätkylvöillä. Crossboard-lata voitiin pitää mahdollisimman syvällä, jotta traktorin pyöränjäljet tasoittuvat ja ladan muokkausvaikutus on mahdollisimman suuri. Kylvö onnistui todella hyvin. Kuva: Uolevi Oristo
Rukiin ja syysvehnän olki oli tänä vuonna melko pitkää ja sitä oli runsaasti. Kultivoidun syysvehnäpellon kylvö onnistui hyvin, kun muokkari pidettiin näytön mukaan 6-8 sentin syvyydessä. Syvyyttä säädettiin olosuhteiden mukaan. Muokkaussyvyydestä jouduttiin jyrkimpien jokitöyräiden kohdalla tinkimään, jotta vetovastus pysyi kohtuullisena ja ajonopeus yli 8 km/h. Crossboard-lataa ei kuitenkaan voinut käyttää kuin todella matalana, jotta se ei alkanut kerätä olkea. Ladalla voi toki tasata suurimpia epätasaisuuksia tms., silloin sen toimintaa piti seurata koko ajan. Kylvö sujui silti ongelmitta.
Rukiin ja syysvehnän olki oli tänä vuonna melko pitkää ja sitä oli runsaasti. Kultivoidun syysvehnäpellon kylvö onnistui hyvin, kun muokkari pidettiin näytön mukaan 6-8 sentin syvyydessä. Syvyyttä säädettiin olosuhteiden mukaan. Muokkaussyvyydestä jouduttiin jyrkimpien jokitöyräiden kohdalla tinkimään, jotta vetovastus pysyi kohtuullisena ja ajonopeus yli 8 km/h. Crossboard-lataa ei kuitenkaan voinut käyttää kuin todella matalana, jotta se ei alkanut kerätä olkea. Ladalla voi toki tasata suurimpia epätasaisuuksia tms., silloin sen toimintaa piti seurata koko ajan. Kylvö sujui silti ongelmitta. Kuva: Uolevi Oristo
Kylvimme kokeeksi todella olkista ruispeltoa, joka oli ajettu pelkästään lautasmuokkaimella. Olkea oli kuitenkin niin paljon, että sileät muokkauslautaset rikkoivat pellon pintaa vain vähän. Väderstad Spiritin hammastetut lautaset onnistuivat muokkauksessa hieman paremmin myös siksi, että lautasille kohdistuva paino oli kylvölannoittimen lähes kolme kertaa suuremman painon vuoksi tehokkaampaa. Olkea oli kuitenkin niin runsaasti, että sen sekoittamiseen muokkauskerrokseen olisi vaadittu 15–18 cm muokkaussyvyyttä. Orastuminen oli niin epätasiasta, että pelto kylvettiin toiseen kertaan lukuun ottamatta muutamaa verrokiksi jätettyä kohtaa. 
Kylvimme kokeeksi todella olkista ruispeltoa, joka oli ajettu pelkästään lautasmuokkaimella. Olkea oli kuitenkin niin paljon, että sileät muokkauslautaset rikkoivat pellon pintaa vain vähän. Väderstad Spiritin hammastetut lautaset onnistuivat muokkauksessa hieman paremmin myös siksi, että lautasille kohdistuva paino oli kylvölannoittimen lähes kolme kertaa suuremman painon vuoksi tehokkaampaa. Olkea oli kuitenkin niin runsaasti, että sen sekoittamiseen muokkauskerrokseen olisi vaadittu 15–18 cm muokkaussyvyyttä. Orastuminen oli niin epätasiasta, että pelto kylvettiin toiseen kertaan lukuun ottamatta muutamaa verrokiksi jätettyä kohtaa.  Kuva: Uolevi Oristo

Kiekkomuokkaimesta on eniten hyötyä silloin, kun olosuhteen vaihtelevat. Kylvöurakoitsija ei välttämättä tiedä, kuinka hyvin kylvettävä pelto on muokattu etukäteen. Syksyllä olosuhteen vaihtuvat nopeasti, jolloin kiekkomuokkaimella voi täydentää sateen uhan vuoksi puutteelliseksi jäänyttä muokkausta.

Spiritin vannaspaine on 80 kg ja vantaan kiekkovantaaan kiekot on asennettu lomittain, joten vannas tunkeutuu hyvin peltoon. Kone sopii mielestämme parhaiten syyskylvöön, koska vantaat ovat kannatuspyörien takana ja jokainen vannas on varustettu omalla jyrä/tiivistyspyörällä. Mikäli pelto on todella märkää, niin Spiritällä kannattaa päisteet kylvää viimeiseksi, koska vantaan painatus riittää melko hyvin jo käännöksissä tallatun pellon kylvöön.

Erillinen kylvömuokkaus on viljojen jälkeen yleensä tarpeen, mikäli olkea on jonkin verran. Öljykasvien jälkeen kylvö muokkaamattoman maahan onnistuu sekä keväällä että syksyllä, mikäli Spirit on varustettu kiekkomuokkaimella ja vetokoneessa on niin paljon tehoa, että muokkaimella voidaan käyttää riittävää syvyyttä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Oljen määrä on melko tarkkaan verrannollinen satoon, eli silloin kun viljelystä halutaan myös kannattavuutta ja siis kiloja, niin kiekkomuokkain ja 80-kilon vannaspaine eivät yleensä riitä kunnon kylvötulokseen.

Väderstadilla voidaan ajaa säiliöt täynnä, kun käytetään järkeä.

Vetotraktorin teknisistä tiedoista kannattaa myös tarkistaa, kuinka painavaa jarrutonta perävaunua tai työkonetta sillä voi vetää. Väderstad Spiritiin saa jarrut lisävarusteena.

Lue myös kokemukset Väderstad Spirit -kylvölannoittimesta:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Väderstad Spirit 400 C Inline -kylvölannoitin sopii muokattujen ja suurten peltojen kylvöön – uusi vannas toimii hyvin, mutta päisteissä koneen toiminnot ovat hitaita