Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Räikkäavainten pidempi varsi – suurempi voima

Pidennetty varsi on tarpeen räikkäavaimessa, mikäli nihkeästi aukeavaa pulttia joutuu nitkuttamaan auki useita kierroksia. Tämä Bilteman tuote maksaa 19,90 euroa.
Pidennetty varsi on tarpeen räikkäavaimessa, mikäli nihkeästi aukeavaa pulttia joutuu nitkuttamaan auki useita kierroksia. Tämä Bilteman tuote maksaa 19,90 euroa. Kuva: Jussi Laukkanen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Motonetissa on myytävänä oleviin MTX-tuotteisiin kuuluva teleskooppivarrella varustettu räikkä.
Motonetissa on myytävänä oleviin MTX-tuotteisiin kuuluva teleskooppivarrella varustettu räikkä. Kuva: Valmistaja
Vaihtoehtona pitkävartiselle räikkävääntimelle on teleskooppivarrella varustettu räikkä. Kuvassa Bilteman 1/2" -vääntiöinen teleskooppiräikkä.
Vaihtoehtona pitkävartiselle räikkävääntimelle on teleskooppivarrella varustettu räikkä. Kuvassa Bilteman 1/2" -vääntiöinen teleskooppiräikkä. Kuva: Valmistaja

Voimaa ei yleensä ole koskaan liikaa, useammin se loppuu kesken. Kuvitellaan tilanne, jossa ruosteisen pultti pitää pyörittää auki ja tässä pultissa on pari senttiä umpiruosteista kierrettä pyöritettäväksi. Tavallisella räikkäavaimella ei jaksa pyörittää ja kiinteällä hylsyvääntimellä avaamiseen kuluu ikä ja terveys.

Tässä tilanteessa normaalia pitkävartisempi räikkäavain olisi toiveiden täyttymys. Onneksi näitä on nykyisin saatavana hyvin kohtuulliseen hintaan. Tähän poimittujen avainten hinta on jopa niin edullinen, että avainta kaikin voimin kääntäessä ei tarvitse kantaa huolta räikkämekanismin nopeasta kulumisesta.

Käytännön työssä olen pitänyt Bilteman avaimesta, joka löytyy nimellä "räikkäväännin 1/2" 71–314". Sen kädensija on konstailematon, mutta tarjoaa hyvän otteen. Nivel on osoittautunut tarpeellisuutensa moottoritilassa työskennellessä. Vastaavaan käyttöön on olemassa myös teleskooppisella varrella varustettuja avaimia, joista Bilteman tuote "räikkäväännin, teleskooppinen 10–522" maksaa 18,90 ja Motonetissa myytävä "MTX Basic Räikkäväännin 1/2" teleskooppivarrella" 19,90 euroa. Makuasia on, pitääkö enemmän teleskooppivarresta vai nivelletystä varresta. Teleskooppiavain mahtuu tietysti työkalupakissa pienempään tilaan.