Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mikä supermagneetti?

Supermagneettien toiminta perustuu Neodyymi-nimiseen alkuaineeseen, jonka kemiallinen merkki on Nd ja se on jaksollisen järjestelmän 60. alkuaine.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Aineesta saadaan valmistettua voimakkaimmat tunnetut kestomagneetit. Neodyymiä käytetään pienissä määrissä esimerkiksi mm. hitsausmaskien himmentämiseen, sekä lamppuihin, joissa kuvulla halutaan jäljitellä luonnonmukaista valoa. Eräs käyttökohde on myös koriste-esineiden värjääminen purppuranväriseksi.

Erilaisina seoksina neodyymillä on runsaasti sovelluksia. Esimerkiksi sähkömoottoreissa neodyymiperustaiset magneetit ovat tuoneet usean prosenttiyksikön tehoparannuksen. Uusiutuvan energia onkin tulevaisuudessa eräs tärkeimmistä käyttökohteista. Kuluttajatason sovelluksissa neodyymiä on esim. mikrofoneissa, kaiuttimissa ja kovalevyissä. Neodyymiä on suosittu pienissä kohteissa erityisesti keveytensä ansiosta.

Osittain neodyymin käyttöä rajoittaa saatavuus. Suurin osa tällä hetkellä tunnetuista löydöksistä sijaitsee Kiinassa. Eri lähteiden mukaan vuoteen 2025 mennessä pelkästään Kiinan oma magneetteihin käytettävän neodyymin käyttötarve ylittää koko maapallon yhteisen tuotantomäärän. Vuonna 2015 neodyymiä louhittiin n. 33 000 kuutiota. Virallisia tilastoja kuitenkin sotkee laiton louhinta, joka voi Roskill-tutkimuslaitoksen mukaan olla harvinaisten maametallien tapauksessa jopa 25–30 % kokonaistuotannosta.