Kääntyvä aurinkopaneelisto seuraa aurinkoa automaattisesti — jopa 1,8–2 kertaa kiinteää mallia tehokkaampi

Sähkön ja fossiilisten polttoaineiden hinnannousu on pakottanut myös kotitaloudet miettimään vaihtoehtoisia ratkaisuja. Konneveteläinen Mika Hirvonen päätyi kääntyvään aurinkopaneeliin.
Järjestelmä koostuu 15:sta erillisestä paneelista. Kennosto seuraa aurinkoa automaattisesti.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kapasystems- kääntyvä aurinkopaneeli

  • Aurinkoa seuraava paneelisto jopa 1,8-2 kertaa kiinteää tehokkaampi
  • 26 neliöisen paneeliston huipputeho on 5,1 kWp
  • Yritys valmistaa myös mm. tuulenmittaus- ja radiomastoja

Mika Hirvonen päätyi hankkimaan paikallisen Kapasystemsin auringon asennon mukaan kääntyvän aurinkopaneelijärjestelmän kuultuaan laitteistosta hyviä kokemuksia. Hyötysuhde on kiinteitä versioita huomattavasti parempi, sillä valo hyödynnetään aina optimaalisella tavalla. Valmistajan mukaan tuotto on sijoituspaikasta riippuen jopa tuplaten kiinteästi asennettuja paneeleita suurempi.

Aurinkokennoratkaisujen lisäksi Kapasystems rakentaa myös radioamatöörimastoja sekä jopa 140 metriä korkeita tuulenmittausmastoja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Järeät perustukset

Hirvosen paneelin pinta-ala on 26 neliötä ja se on asennettu mastoon. Alin paneeli on noin kolmessa metrissä ja yli seitsemässä metrissä. Järjestelmän tehoksi kerrotaan 5,1 kWp (piikkiwattia), mikä tarkoittaa aurinkopaneelin tuottamaa huipputehoa standardiolosuhteissa. Yksittäisten paneelien teho on 360 wattia.

Kokonaisuuteen kuuluu 15 erillistä paneelia, joista 14 lataa sähköä valtakunnan verkkoon ja yksi akkuja kääntömoottoria varten. Näin järeä laitteisto vaatii myös vankat perustukset – jalkaa varten betonia tarvittiin 9800 kiloa, vaikka perustuksissa hyödynnettiin vanhan kellarin pohjaa. Lisäksi asennettiin salaoja ja eristeet.

”Käyttöönotto meni sinänsä hyvin, mutta verkkoyhtiöltä kesti kaksi viikkoa antaa lupa kytkeä laitteisto valtakunnanverkkoon. Tällä hetkellä kaikilla toimijoilla on jopa tätä pidemmät käsittelyajat”, Hirvonen kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Perustukset vaativat lähes 10 tonnia betonia, vaikka yhteydessä hyödynnettiin vanhan kellarin pohjaa. Etualalla olevat akut huolehtivat paneelin käännöstä.
Perustukset vaativat lähes 10 tonnia betonia, vaikka yhteydessä hyödynnettiin vanhan kellarin pohjaa. Etualalla olevat akut huolehtivat paneelin käännöstä.  Kuva: Arto Turpeinen

Selvää säästöä

Tämän mittaluokan aurinkopaneeli on arvokas investointi, johon Hirvonen tosin sai 4000 euron avustuksen. Muutamien kuukausien kokemusten perusteella valinta on osoittautunut toimivaksi.

”Talvi oli kelien puolesta huono, mutta keväällä tämä on tuottanut parhaimmillaan 5,7 kWh, mikä on jopa enemmän kuin ilmoitettu teho. Viileä paneeli tuottaa paremmin – mastossa ollessa kennojen tausta tuulettuu. Kiinteissä peltikatolle asennetuissa järjestelmissä tausta on aina kuuma, jolloin paneelit eivät ole lähellekään niin tehokkaita”, Hirvonen valaisee.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hirvonen myy sähköä valtakunnanverkkoon mikkeliläisen Lumme Energian kautta, joka hyvittää omassa käytössä hyödyntämättä jääneen sähkön. Savon Voiman siirtomaksuihin tällä ei luonnollisesti ole vaikutusta. Toukokuussa sähkölasku oli ollut ainoastaan 13 euroa - Hirvonen arvelee summan kesän myötä vielä pienentyvän.

Kapasystems on asentanut aurinkoa seuraavia paneelijärjestelmiä toistaiseksi ainoastaan muutamia, mutta kysyntä on suuressa kasvussa.
Kapasystems on asentanut aurinkoa seuraavia paneelijärjestelmiä toistaiseksi ainoastaan muutamia, mutta kysyntä on suuressa kasvussa.  Kuva: Arto Turpeinen

Moniin kohteisiin

Hirvosen investoiman kokoluokan järjestelmät ovat kotitalouskäytössä vielä harvinaisia, mutta pienempiä kääntyviä paneeleja on asennettu monenlaisiin kohteisiin. Tyypillinen esimerkki on kesämökki, jonne paneelin jalustoineen voidaan pultata kiinni rantakallioon. Laitteistoja on asennettu myös korkeisiin mastoihin.

Eräässä kohteessa kääntyväkennoinen järjestelmä on asennettu ruokkimaan vesipumppuja. Erittäin märkä pelto oli lähes viljelykelvoton, kunnes salaojien yhdyskaivoon asennettiin aurinkovoimalla toimivat pumput, joiden kautta vesi saatiin johdettua laskuojaan. Koko toimenpide tapahtuu automaattisesti veden noustessa.

Hirvosen kokemusten mukaan paneelit pysyvät myös talviaikaan yllättävän puhtaina. Erittäin märkä räntä saattaa jäätyä maksimissaan parin sentin kerrokseksi, mutta varsinaista kinosta ei paneelin päälle pääse kertymään.

”Kääntyvien paneelien kysyntä on lisääntynyt hirveästi, mutta toistaiseksi kyseessä ovat olleet yksittäiset kappaleet. Meillä on ollut hieman saatavuusvaikeuksia, lisäksi jokainen kohde on yksilöllinen, mikä tekee toiminnasta haastavaa. Sarjavalmistus on kuitenkin jo suunnitteilla”, kertoo Kapasystemsin Touko Kapanen.

Ylijäämäsähkö syötetään Lumme Energian kautta valtakunnan verkkoon. Parhaimmillaan tuotto on ollut 5,7 kWh. Valmistajan mukaan kääntyvä järjestelmä on jopa 1,8-2 kertaa kiinteää tehokkaampi.
Ylijäämäsähkö syötetään Lumme Energian kautta valtakunnan verkkoon. Parhaimmillaan tuotto on ollut 5,7 kWh. Valmistajan mukaan kääntyvä järjestelmä on jopa 1,8-2 kertaa kiinteää tehokkaampi.  Kuva: Arto Turpeinen