Husqvarna Automower 430X -robottiruohonleikkuri: Automaattileikkuri

Husqvarna on hyvä valinta omakotitalojen pihoille, sillä matalaan leikatessa työjälki on erinomainen ja terät kestävät hyvin pieniä osumia. Leikkuri oli testin hiljaisin. Lisävarusteena olleet valot ovat yllättävän hyödylliset.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Husqvarnan käyttö on helppoa, sillä näytön valikot ovat selkeitä ja kaikki näppäimet ovat taustavalaistuja.
Husqvarnan käyttö on helppoa, sillä näytön valikot ovat selkeitä ja kaikki näppäimet ovat taustavalaistuja. Kuva: Tapio Vesterinen
Testileikkurin mobiilisovelluksesta oli mahdollista seurata leikkurin toimintaa myös etänä ja halutessaan leikkurin kulkeman reitin sai piirtymään karttapohjalle.
Testileikkurin mobiilisovelluksesta oli mahdollista seurata leikkurin toimintaa myös etänä ja halutessaan leikkurin kulkeman reitin sai piirtymään karttapohjalle. Kuva: Valmistaja
Husqvarna Automower 430X -robottiruohonleikkurin mitat.
Husqvarna Automower 430X -robottiruohonleikkurin mitat. Kuva: Jukka-Pekka Lindbäck

Husqvarnan asentaminen oli ryhmän helpointa. Leikkurille ei tarvitse yksinkertaisimmillaan kertoa mitään asioita nurmikosta. Rajalanka asennetaan valmistajan ohjeen mukaan, leikkurille annetaan sallitut kellonajat, jolloin se saa halutessaan leikata ja asennus on valmis. Husqvarna päättelee leikattavan alueen koon GPS:n ja logiikkansa avulla.

Husqvarnan terän suojaus toimii hyvin, kun leikkuukorkeus on matala. Heiluriterien alla oleva alumiinilevy estää teräroottorin osumat kiviin ja esteisiin, ja kevyet heiluriterät väistävät kivet sen kummemmin vaurioitumatta.

Leikkuukorkeuden ollessa korkeimmassa asetuksessa Husqvarna kuitenkin jättää ensimmäisellä ajolla joitakin pisimpiä korsia katkomatta, oletettavasti sen takia, että pitkät heinät pääsevät suojasta johtuen taipumaan terän ulottumattomiin (terät pilkistävät suojan alta vain noin sentin verran). Sama taipumisongelma estää terän takasektoria katkaisemasta pitkäksi jäänyttä kortta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Husqvarnan käytettävyys on huippuluokkaa. Leikkurin oma näppäinpaneeli on hyvin suojattuna muovisen kannen alla, ja kaikki näppäimet sekä näyttö ovat täysin käyttökelpoisia myös hämärässä taustavalaistuksen ansiosta. Ohjauspaneelissa ei ole liikaa toimintoja, ja kaikista toiminnoista on helppo saada selvää.

Husqvarnan mobiilisovelluksen avulla esimerkiksi leikkuukorkeutta voi säätää etänä, ja myös leikkurin sijainnin ja laitteen kulkeman reitin seuranta onnistuu helposti.

Husqvarnassa oli lisävarusteena ohjelmoitavat ajovalot, jotka ovat yllättävän hyödyllinen varuste iltojen hämärtyessä. Ruohonleikkurin toiminnan voi varmistaa helposti ikkunasta pihalle vilkaisemalla. Esimerkiksi sähkökatkon tai muun häiriön sattuessa leikkuri pysähtyy ja vilkuttaa valojaan virhetilanteen merkiksi.

430X oli testin hiljaisin leikkuri. Sekä teräroottori että ajomoottorit ovat varsin hiljaisia, päällimmäisenä meluna leikkurista kuuluukin katkeavan nurmen ”ratina”.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Muista leikkureista poiketen Husqvarna ei navigoi latausasemaan ensisijaisesti rajalankaa pitkin, vaan pienellä alueella latausaseman signaalin tai erillisen ohjauskaapelin avulla. Valmistaja suosittelee erillisen ohjauskaapelin käyttöä varsinkin isoilla ja monimutkaisilla alueilla. Valmistajan ohjetta kannattaa noudattaa, sillä isoimmalla testialueella leikkurin akku loppui opetteluvaiheessa kaksi kertaa, ja molemmilla kerroilla leikkuri oli kaukana asemasta.

Husqvarna oli testin ainut leikkuri, jossa ei ollut erillistä käsiajomahdollisuutta. Esteeseen törmätessään leikkuri on varsin hellävarainen, ja muovikuoren reunoilla kiertävä kumipinnoite on kovaa muovia hellävaraisempi esimerkiksi puun kuorille.

Kiinni jäädessään Husqvarnaa ei voi syyttää ainakaan yrityksen puutteesta, sillä leikkuri tavattiin useamman kerran mahastaan kiinni juuttuneena pyörittämässä pyöriään tyhjää itse kaivamissaan koloissa. Ongelma poistui, kun nurmikon ongelmakohdat ja tarpeettoman vaikeat kuopat täytettiin tasaisiksi.

Husqvarna soveltuu hyvin asuinrakennusten läheisyydessä tapahtuvaan leikkuuseen, sillä laitteen melutaso on muita leikkureita matalampi, ja leikkurin terä toimivat parhaiten, kun nurmikko pidetään lyhyenä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

64 pistettä, pisteen hinta 46 euroa