Kiinnostaako lumiurakoinnin tehostaminen? – Amadoksen monitoimikauhalla hoituu auraus ja hiekoitus kerta-ajolla

Lumenaurauksessa katteet ovat varsin usein huonot, joten työn tehostaminen ja järkevien menetelmien käyttäminen saattavat olla menestyksen kannalta avainroolissa. Amados SLH -monitoimikauha on eräs ratkaisu kustannusten pienentämiseen.
Peruskoneena Järvisellä toimii Claas 644 Torion Sinus. Auraus ja hiekoitus onnistuvat monitoimikauhalla kerta-ajolla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kristian Järvinen tutustui SLH-monitoimikauhaan Lepaa-puutarhanäyttelyssä. Kauha on yleensä käytössä kevään sohjokeleillä.
Kristian Järvinen tutustui SLH-monitoimikauhaan Lepaa-puutarhanäyttelyssä. Kauha on yleensä käytössä kevään sohjokeleillä. Kuva: Arto Turpeinen

Mikkeliläinen Amados Markkinointi on kehittänyt täysin uudentyyppisen hiekoittimen ja siipilumikauhan yhdistävän monitoimikauhan. Tavoitteena on tehostaa auraurakoitsijan työskentelyä yhdistämällä kaksi eri työvaihetta samaan ajokertaan.

Malleja on kaikkiaan seitsemän ja ne soveltuvat 1,5 tonnisista aina yli 13 tonnisiin peruskoneisiin. Kauhojen perusleveydet ovat 1,4 – 2,69 metriä ja sivusiivet levitettyinä 2,6–4,48 metriä. Hiekkasäiliöiden tilavuudet ovat 130–910 litraa.

Omaa tuotantoa olevan monitoimikauhan lisäksi Amados Markkinointi myy useiden eri työlaitevalmistajien tuotteita sekä Kramerin ja Wacker Neusonin maarakennuskoneita. Lisäksi yritys on Ladog-monitoimikoneiden virallinen maahantuoja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Hiekoitinosa toimii heiluripohjan avulla. Sirotusmäärää voi säätää myös hydraulisesti virtauksensäätöventtiilillä.
Hiekoitinosa toimii heiluripohjan avulla. Sirotusmäärää voi säätää myös hydraulisesti virtauksensäätöventtiilillä. Kuva: Arto Turpeinen
Järvisen kauhan suurin työleveys on 3 520 mm ja tilavuus 1 250 litraa. Suurimman mallin maksimi työleveys on 4 480 mm.
Järvisen kauhan suurin työleveys on 3 520 mm ja tilavuus 1 250 litraa. Suurimman mallin maksimi työleveys on 4 480 mm. Kuva: Arto Turpeinen

Kaksiosainen rakenne

SLH-monitoimikauha näyttää kaukaa katsottuna tavalliselle siipilumikauhalle. Ratkaisevan eron kuitenkin tekee hydraulisesti liikkuva väliseinä, joka erottaa hiekoitinsäiliön varsinaisesta kauhaosasta. Säiliö siis täytetään laskemalla välisenä alas ja puskemalla normaalisti sepelikasaan.

Täyttämisen jälkeen väliseinä nostetaan pystyyn ja työskentely voi alkaa. Ylimääräisen sepelin voi kipata takaisin kasaan. Monitoimikauhaa voi siis käyttää tarvittaessa tavallisena siipilumikauhana tai suurena hiekoittimena. Itse hiekoitus tapahtuu heiluripohjan avulla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Monipuolista tienhoitoa

Hirvaskankaan kiinteistö- ja tienhoito urakoi monipuolisesti Äänekosken alueella. Suviaikoina työllistää teiden lanaus ja talvella luonnollisesti lumityöt. Kalustoon kuuluu traktori ja useampi pyöräkuormaaja. Pelkästään Hirvaskankaan kauppaliikkeiden ja teollisuuskiinteistöjen pihoja on aurattavana noin 10 hehtaaria.

Lepaa-näyttely osoitti tarpeellisuutensa tuotteiden esittelypaikkana ja kontaktien luomisessa, sillä Kristian Järvinen tutustui SLH-monitoimikauhaan osallistuessaan tapahtumaan. Kiinnostus heräsi välittömästi ja Hirvaskankaalle matkasi SLH 2.2 -malli.

Kyseisen yksilön tilavuus on 1250 litraa, josta hiekkatila nielaisee 300 litraa. Paino on 880 kiloa ja työleveys 2150–3520 mm. Peruskoneena Järvisellä toimii Claas 644 Torion Sinus pyöräkuormaaja, johon on olemassa myös erillinen kahden kuution hiekoitin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Hiekoitusjälki on erittäin tasainen. Järvisen kauhan sepelisäiliön tilavuus on 300 litraa. Asiaan vaikuttaa hieman läpän asento.
Hiekoitusjälki on erittäin tasainen. Järvisen kauhan sepelisäiliön tilavuus on 300 litraa. Asiaan vaikuttaa hieman läpän asento. Kuva: Arto Turpeinen
Monitoimikauhan saa täytettyä suoraan kasasta kauhaisemalla. Säiliö sulkeutuu nostamalla läppä ylös.
Monitoimikauhan saa täytettyä suoraan kasasta kauhaisemalla. Säiliö sulkeutuu nostamalla läppä ylös. Kuva: Arto Turpeinen

Kevätkeleillä käytössä

Monitoimikauhan Järvinen hankki hieman pienemmille pihoille.

”Osassa pienempiä kohteita joutuu myös hiekoittamaan. Olen käyttänyt kauhaa lähinnä sohjonpoistossa. Tämä on siinä hommassa ylikätevä, sillä kaksi työvaihetta onnistuu kerralla, ja onhan yhden työlaitteen hankkiminen edullisempaa kuin kahden. Tämä on asennettu yhdellä letkuparilla, mutta kauha on mahdollista saada myös kolmella letkuparilla”.

Järvisen varovaisen arvionmukaan käytössä olevan monitoimikauhan sepelisäiliö riittää noin puolen hehtaarin hiekoittamiseen. Läpän asento tosin vaikuttaa hieman säiliön tilavuuteen. Sepelin määrää hän säätelee ajonopeudella, sillä kauhaan ei oltu vielä asennettu virtauksensäätöventtiiliä. Lopputulos on kuitenkin myös perstuntumalta erittäin tasainen.

Järvisen aurauskohteista johtuen monitoimikauhan käyttö rajoittuu pienemmille pihoille, sillä aurauskapasiteetti ei riitä kuuden tonnin pyöräkuormaimella ja siihen soveltuvalla monitoimikauhalla. Suurilla laaneilla Claasiin on kiinnitetty U-aura, jolloin työleveys on suurempi. Järvinen on kuitenkin pohdiskellut myös isomman kuormaimen hankkimista, jolloin voisi hyödyntää myös selvästi leveämpää monitoimikauhaa.

Myös polanteelle

Järvinen on ollut monitoimikauhan kestävyyteen erittäin tyytyväinen. Lisäksi tuotteesta on ilmennyt täysin uusia puolia. Kauhan huulilevy on viistetty, mikä on osoittautunut erittäin toimivaksi ratkaisuksi.

”Normaaleissa siipilumikauhoissa on suora huulilevy, mutta tässä se on viistetty alaspäin. Ratkaisun ansiosta verkkoterä toimii huomattavasti paremmin. Polanteenpoistokyky onkin uskomattoman hyvä”, Järvinen kertoo.

Kiinteistöhuollossa työkohteet ovat usein varsin hajallaan. Siirtoajoa siis saattaa tulla varsin paljon – usein kiitettävän lopputuloksen saavuttaminen myös vaati useita eri työlaitteita. Onkin erittäin positiivista, että alalle kehitetään työtä tehostavia ratkaisuja. Hinnat alkaen 7 500–16 000 euroa (alv 0 %) mallista ja varustetasosta riippuen.

Katso Lisämateriaali-osiosta video Amados SLH -monitoimikauhan työskentelystä !