KoneAgria-näyttelyn uutuustuotekilpailun voittajat julkistettiin – näyttely järjestetään Pirkkahallissa 14.–16. lokakuuta

Maatalousalan toimittajista koostunut tuomaristo punnitsi KoneAgria-näyttelyssä esiteltäviä uutuuksia. Kulta- ja hopeamitaleilla palkittiin parhaat innovaatiot. Lisäksi tuomaristo antoi useille uutuuksille kunniamaininnan.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

KoneAgria 2021 -näyttelyn uutuustuotekilpailuun ilmoittautui tänä vuonna ennätykselliset 86 tuotetta. Kultamitaleja käänteentekevistä innovaatioista myönnettiin kaksi, hopeamitaleita neljä ja kunniamainintoja annettiin kaikkiaan 15 kappaletta.

Kultaa harvesteripäälle

Syketec Oy esittelee Jobo EH50 Combi hybridiharvesterin prototyypin, joka on osittain sähköllä toimiva hakkuupää. Uutuudessa korvataan eniten öljyvirtausta vaativat syöttörullien vetomoottorit ja sahamoottori kestomagneettimoottoreilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vetomoottorit ja sahamoottori toimivat 48 voltin tasajännitteellä, mikä vaatii generaattorin, akun ja kondensaattorin. Vetomoottoreihin voidaan yhdistää samalla pituusmittaus, jolloin mittarulla voidaan jättää kokonaan pois.

Sähkömoottorin ansiosta vääntömomentti on maksimi nollakierroksista alkaen. Lisäksi säädettävyys on hydraulimoottoria täsmällisempi.

Muita etuja ovat hydrauliöljyn vuotoriskien poistuminen, mikä on ympäristönäkökohta. Hyötysuhde paranee, mikä on laitteen energiatalouden kannalta hyvä. Sähköiset vetomoottorit pienentävät laitteen painoa kokonaisuutena, kun huomioon otetaan myös hydraulimoottoreissa ja letkuissa virtaavan öljyn massa. Tasajännite on pienjännitteenä ihmisille turvallinen. Ratkaisun suunnittelutyö on tehty Suomessa.

Tuomaristo myös perustelee, että innovaationa tämä avaa sähkömoottoreille laajalti uusia sovelluskohteita.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kultaa kasvukarusellille

Toinen kultamitalin saanut palkinto myönnettiin Hortimill Oy:n kasvukarusellille, joka maksimoi pinta-alan käytön tehokkuuden ja helpottaa viljelytoimenpiteitä. Kyseessä on kerrosviljelylaite, joka pyörii pituussuuntaisen akselinsa ympäri. Hortimill laskee, että 300 m² kasvihuoneessa jatkuvasatoisella mansikkalajikkeella voidaan tuottaa yli hehtaarin pinta-alan avomaasato. Sato voidaan myös ajoittaa aiempaa tarkemmin sesonkia silmällä pitäen.

Pyörimisliikkeen ansiosta auringonvalo jakautuu kasveille tasaisesti. Hortimill myös perustelee, että keinovalon tarve on näin vähäisempi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hortimill laskee, että energiakuluissa voidaan säästää yli 50 % perinteiseen kasvihuonetuotantoon tai sen satomäärään verrattuna. Hortimill ilmoittaa, että heillä on kaksi eriko- koista laitetta, toinen ammatti- ja toinen kuluttajasegmenttiin. Heidän mukaansa ratkaisulla voidaan viljellä noin 400 eri kasvia.

Tuomaristo perustelee, että idea on yksinkertainen. Kasvihuoneita ja muitakin maatalousrakennuksia voidaan näin hyödyntää aiempaa tehokkaammin kasvihuonetuotannossa. Lisäksi tuomaristo näkee, että ratkaisulla selvitään aiempaa paremman ajoituksen, automatisoinnin ja ergonomian ansiosta pienemmillä työvoimakustannuksilla. Myös mahdollinen robotisointi nähtiin tähän ratkaisuun helpompana.

Hopeita neljä

Hopeamitaleita myönnettiin neljälle tuoteuutuudelle. Heizoclean EF185 -sähkösuodatin sai mitalin pienhiukkapäästöjen pienentämiseksi lämmityksessä. Heizomat Suomi lupaa 82 prosentin erottelutehokkuuden pienhiukkasille sähköstaattisen latauksen ansiosta.

ThermoSeed sai mitalin siementen lämpökäsittelymenetelmästä, jolla korvataan kemiallista peittausta. Käsittely toimii Lantmännen Agron mukaan siemenlevintäisiä kasvitauteja vastaan ja poistaa lajikkeelle mahdollisen itämislevon. Tuomaristossa menetelmää arvostettiin, koska se vaatii kohtuullisen investoinnin, jotta sitä voidaan tarjota Suomessa.

Lantmännen sai toisen mitalin uudesta Ilmasto & Luonto -viljelyohjelmastaan, jolla konkreettisia viljelytoimenpiteitä ilmastovaikutusten pienentämiseksi palkitaan tuotteen korkeamman hinnan kautta suoraan viljelijälle. Ohjelma on kaupan kanssa tehtävä viljelysopimus, jossa on osapuolille tietyt ehdot.

Tumen täysin uusi Harrow T-sarjan mallisto sai myös hopeamitalin rohkeasta uutuusratkaisustaan. T-sarjalla voidaan tehdä sekä kultivointia että kylvömuokkausta ja se asettuu valmistajan mukaan konetyyppinä uuteen kategoriaan Suomen markkinoilla.

Uutuustuotteet arvioinut tuomaristo koostui seuraavista maatalousalan toimittajista: Pentti Törmä Käytännön Maamiehestä, Veikko Niittymaa Maaseudun Tulevaisuudesta sekä Uolevi Oristo ja Eemeli Linna Koneviestistä.

KoneAgria järjestetään maatalousalan pitkän näyttelytauon päätteeksi Tampereen Pirkkahallissa torstaista lauantaihin 14.–16. lokakuuta. Nähdään KoneAgriassa!