Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kiviä halki jo puoli vuosisataa - Dardalla merkkivuosi

Saksalainen Dardan keksimä halkaisusylinteri on vuosikymmenien aikana vakiinnuttanut paikkansa maailmanlaajuisesti niin kiven kuin betoninkin halkaisumenetelmänä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

50 vuotta sitten esitelty keksintö on vieläkin Darda-yhtiön kantava voima ja edelleen monissa paikoissa toimivin halkaisumenetelmä. Esimerkiksi asutusten lähellä olevien kallioiden työstäminen ympäristöystävällisesti ilman meteliä, tärinää ja pölyä on useampien osapuolien etu.

Käsikäyttöisillä Darda sylintereillä saadaan hallitusti halkaistua kiveä ja betonia hydraulisen paineen avulla. Käsikäyttöiset laitteet saavat voimansa erillisestä hydrauliyksiköistä, kun taas isoihin töihin tarkoitettu, viimeisin innovaatio C20 halkaisusylinteri, kiinnitetään kaivinkoneen tai purkurobotin hydrauliikkaan. Suurimpien mallien halkaisuvoima on jopa 413 tonnia.

Halkaisusylinterien lisäksi Darda on kehittänyt 1990-luvulta lähtien myös muita työlaitteita, kuten hydrauliset purkusakset, betoni- ja metallisakset sekä tankkileikkurin. Jokainen esitelty uutuustuote on osaltaan vahvistanut Dardan luotettavuuden ja laadukkuuden leimaa, vähentämättä kuitenkaan alkuperäisen halkaisusylinterin suosiota. Suomessa Dardan tuotteita edustaa porilainen Hansa Machines Oy.

Darda C12 -sylinterin kokeilujuttu on julkaistu Koneviestin numerossa 2/2013 ja löytyy arkistosta hakusanalla Darda.