Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Aurinkosähköllä haetaan lisäarvoa kiinteistölle

Pienen kokoluokan aurinkosähköinvestoinnit kiinnostavat myös yrityksiä, koska aurinkosähkön katsotaan nostavan kiinteistön arvoa ja tuovan imago- ja ympäristöhyötyä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Motivan tekemän tutkimuksen perusteella hankittujen laitteistojen keskimääräinen koko on ollut 39 kW. Kyselyyn vastanneista kunnista suurin osa ei ollut käyttänyt lainkaan apuna hankintakonsulttia. Motivan mielestä asiansa osaava konsultti voisi kuitenkin olla kunnille suureksi avuksi. Hyvän ja kohteeseen sopivan laitteiston hankkiminen edellyttää asiaan paneutumista ja perehtymistä eikä tarjousten vertailukaan ole ihan helppoa.

Huolellinen esisuunnittelu ja järjestelmän oikea mitoitus ovat keskeisiä huomioitavia asioita. Kattoremontin ajoittamista kannattaa pohtia myös aurinkoinvestoinnin näkökulmasta. Paneelien sijoittamista on suunniteltava, jotta ei tule ongelmia muiden jo valmiiksi katolla olevien järjestelmien kannalta. Eniten kaivattiin lisätietoa esimerkkikohteista ja aurinkosähkön taloudellisesta kannattavuudesta.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä pääosa oli vielä sellaisia, jotka eivät ole tehneet aurinkosähköhankintoja. Yritysten kiinnostus asiaan oli kuitenkin jo virinnyt ja erilaisia selvityksiä asiasta oli tehty.

”Yrityksillä hankinnan taustalla olivat pääosin imago- ja ympäristösyyt, eikä energian tai kustannusten säästö. Ne yritykset, jotka eivät vielä olleet investoineet aurinkosähköön olivat jääneet pohtimaan investoinnin kannattavuutta ja kustannuksia. Aurinkosähkön uskottiin kuitenkin nostavan kiinteistön arvoa”, kertoo asiantuntija Harri Heinaro Motivasta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Osa yrityksistä koki järjestelmien kilpailuttamisen ja vertailun sekä energiatukien hakemisen vaikeaksi. Laitetoimittajia kritisoitiin ylioptimismista takaisinmaksuaikojen suhteen. Yritykset kaipasivat lisätietoa erityisesti esimerkkitapauksista ja toivoivat referenssikohteiden esittelyjä.