Kiinalaiset konevalmistajat rynnivät maarakennuskone­markkinoille

Maailman viidestä suurimmasta maanrakennuskonevalmistajasta jo kolme on kiinalaisia yrityksiä, kertoo brittiläinen mediatoimisto KHL vuosittaisessa katsauksessaan.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yellow table -listaus, jonka KHL-mediatoimisto tekee vuosittain, kertoo liikevaihdon mukaisen suuruusjärjestyksen 50 suurimmalle maanrakennuskonevalmistajalle. Ensimmäistä kertaa viiden suurimman valmistajan ryhmässä oli viime vuonna kolme kiinalaista valmistajaa. Ne olivat suuruusjärjestyksessä XCMG, Sany ja Zoomlion.

Suurimman valmistajan titteli säilyi Caterpillarilla. Kakkonen oli edelleen Komatsu. Näiden kahden sijoitus on ollut lähes stabiili useiden vuosien ajan. Edellisvuonna kolmantena ollut John Deere putosi nyt kuudenneksi.

Kuluva vuosi saattaa tuoda markkinoille yllätyksiä, sillä Venäjään kohdistuvat pakotteet haitannevat ainakin Caterpillarin toimituksia sekä venäjälle että Valkovenäjälle. Valmistajan edustajana näissä maissa on Saksassa päämajaa pitävä Zeppelin Group.

Sieltä kerrotaan, että yrityksessä ollaan valmiina vetäytymään Venäjältä, Valkovenäjältä ja Ukrainasta, mikä vaikuttaisi liikevaihtoon merkittävästi. Noin 3,7 miljardia euroa eli 20 % Zeppelin Groupin myynnistä on tullut näistä maista.