Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Sähköinen rekisteröinti helpottaa ajoneuvokauppaa

Marraskuussa voimaan astuva laki mahdollistaa ajoneuvojen rekisteröintitoimenpiteiden teon paikasta, vuorokaudenajasta tai viikonpäivästä riippumatta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Uudistukseen liittyen rekisteriotteen I-osaa ei tarvitse enää pitää mukana kotimaan liikenteessä. Ulkomaille suunnatessa ajoneuvosta on kuitenkin löydyttävä paperinen rekisteröintitodistus.

Traktorit palvelun piirissä

Uudistuksen piirissä ovat autot ja muut ajoneuvot, mikä tarkoittaa, että verkossa onnistuu autojen omistajanvaihdoksen lisäksi myös moottoripyörien, mopojen ja traktorien omistajanvaihdos.

Palvelua voivat halutessaan käyttää sekä yritykset että yksityiset henkilöt. Sähköisen asioinnin rinnalla säilyy edelleen mahdollisuus hoitaa rekisteröinnit rekisteröintejä vastaanottavassa toimipaikassa, jolla on edellytys toimia Trafin rekisteröintikumppanina. Uudistus lisää myös valinnanvaraa, sillä uudistuksen myötä syntyy uusia rekisteröintitoimipaikkoja, kun pienetkin autoliikkeet voivat alkaa hoitaa rekisteröintejä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ajoneuvokauppaa varmenteella

Ajoneuvon myynti onnistuu jatkossa ilman rekisteriotteen II-osaa Trafin nettisivuilla luotavan 6-numeroisen varmennekoodin avulla. Myytävälle ajoneuvolle voi luoda netissä kaksi viikkoa voimassa olevan varmenteen, jonka saatuaan ostaja saa rekisteröityä ajoneuvon omiin nimiinsä palvelussa. Ostaja voi rekisteröidä ajoneuvon omiin nimiinsä varmenteen avulla esimerkiksi vakuutusyhtiön internetpalvelussa, jossa vakuutuksen ottaminen hoituu samalla kertaa. Mikäli ajoneuvolla on jo olemassa oleva vakuutus, rekisteri-ilmoituksen voi tehdä Trafin palvelussa. Ostajan kanssa kannattaa tehdä edelleen kirjallinen kauppakirja, jolla voi tarvittaessa todistaa omistusoikeutensa päättymisen jälkikäteen, vaikka ostaja ei rekisteröisikään ajoneuvoa omiin nimiinsä.

Itsepalveluna marraskuun puolivälistä lähtien

Vaikka lakimuutos astuu voimaan 1.11., palvelu ei ole heti käytössä. Rekisteröinti onnistuu Trafi.fi-palvelussa marraskuun puolivälin jälkeen, ja vakuutusyhtiöt tulevat tarjoamaan palvelua marraskuun puolivälistä eteenpäin, tarkempi ajankohta riippuu vakuutusyhtiöstä.