Polttoainetuki työkoneissa käytetyille polttoöljylle

Hallitus esittää polttoainetukea työkoneissa käytetylle polttoöljylle. Esitys muuttaisi kuljetusyritysten määräaikaisesta polttoainetuesta annettua lakia.
Kaivinkoneen tankkaus. Kuvituskuva.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämän vuoden syyskuussa voimaan tulleen lain käsittelyssä eduskunta antoi lausuman, joka kehotti valmistelemaan pikaisesti myös polttoöljylle vastaava tuki. Tukikausi olisi ajalta 1.2.–30.4.2022 ja tuen määrä tukikaudelta 5 prosenttia ostetun polttoöljyn työkonekäytöstä. Tuen suuruus vastaa kuljetusalan polttoainetukea.

Polttoöljyn käyttö liikennekuljetuksissa on kielletty, jolloin tuki kohdistuu työkoneisiin. Samalla tavoin kuin kuljetusalalla, hintakehitys on ajanut yrityksiä vaikeaan tilanteeseen, millä puolestaan voi olla heijastusvaikutus Suomen huoltovarmuuden ylläpitoon. Lakia ei sovellettaisi maatalouden alkutuotannon, kalatalouden, vesiviljelyn tai luotto- tai rahoitustoiminnan piirissä tapahtuvaan polttoöljyn käyttöön, joiden tuilla on eri EU-oikeusperusta ja erilliset tukiohjelmat. Lakia ei sovellettaisi myöskään kiinteistön lämmitykseen polttoöljyllä.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.11.2022 ja Valtiokonttori toimii valtionapuviranomaisena.