Kaurankuoresta tehdään energiaa Hankkijan Turun tehtaalla

Hankkija Oy ja Adven Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen uuden lämpölaitoksen rakentamisesta Hankkijan Turun rehutehtaalle. Tehtaan tarvitsema höyryenergia tuotetaan polttamalla kaurankuorijauhosta, jota saadaan rehutehtaan tuotannon sivujakeena.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Uuden lämpölaitoksen teho on 2,5 MW. Lämpölaitos käyttää polttoaineenaan sataprosenttisesti Hankkijan rehutehtaan tuotannon sivujakeena syntyvää kaurankuorta. Uusi lämpölaitos korvaa nestekaasun käytön tehtaan energiantuotannossa.

Turun rehutehtaan tehdaspäällikkö Jarno Erkamaa kertoo, että investointipäätöksessä oli ratkaisevaa juuri oman tehtaan sivutuotteiden käyttö.

"Olemme jatkossa omavaraisia polttoaineen saatavuudessa. Kustannustehokkuutemme paranee ja kotimaisuusaste kasvaa merkittävästi. Investoinnilla on myös työllistävä vaikutus alueella. Lämpölaitoksen toteutus ja ylläpito on suunniteltu tehtäväksi paikallisin voimin."

"Maataloustuotannossa sekä elintarviketeollisuudessa on Suomessa paljon potentiaalia hyödyntää teollisuudessa syntyviä sivutuotteita lämmön ja höyryn tuotannossa. Meillä on aiempaa kokemusta vastaavien kuorijakeiden polttotekniikoista. Koska polttoaine eli kaurankuori on kuivaa, jauhomaista ja kevyttä, sen palamisenhallinta vaatii polttoteknistä osaamista ja oikeat tekniset ratkaisut, Advenin myyntipäällikkö Teemu Kivimäki kertoo.