Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koneyrittäjän tavaratalo miehen ikään - Koneosapalvelu Aliranta Oy 40 vuotta

Eino ja Toivo Alirannan metsäkoneyrittämisen yhteydessä alkanut huolto- ja purkamotoiminta on laajentunut vuosikymmenien saatossa koneyrittäjän tavarataloksi. Yritys juhlistaa merkkipaalua Vilppulan toimipisteessään 21.–22.4. Lappeenrannassa vastaava tapahtuma on 12.–13.5. ja Kuopion toimipisteessä 19.–20.5.

Koneosapalvelun toiminta alkoi 1976, jolloin metsäkoneurakointia Pirkanmaalla ja myös ulkomailla työskennelleet Alirannan veljekset alkoivat välittää ja jopa valmistaa metsäkoneiden varaosia kaikille yrittäjille. Kokemusta oli kertynyt myös kehityksensä alkuvaiheilla olleista monitoimikoneista ja niiden ongelmista.

Vähitellen urakointi jäi sivuosaan, ja mukaan tullut metsäkoneiden purkutoiminta vaati laajentamaan tiloja Vilppulassa. Samalla uusien osien valmistus laajeni kahmareihin ja puutavarakuormainten osiin. 80-luvulla toimipisteitä avattiin kotipaikka Vilppulan lisäksi Varkauteen, Rovaniemelle ja Vantaalle. Myöhemmin Rovaniemen toimipisteen toiminta siirrettiin Lappeenrantaan ja sen kautta toiminta laajeni myös vientiin, nousuun lähteneen Venäjän hakkuutoimintaan. Varkauden toiminta siirtyi Kuopioon ja hetken yrityksellä oli toimipiste myös Joensuussa.

Vuonna 2002 Koneosapalvelu Aliranta aloitti Kopa-telojen valmistuksen. Nykyiseen toimintaan kuuluvat myös nostureiden katsastushuollot sekä erilaisten hydrauliikan ja voimansiirron komponenttien kunnostus. Nykyisin Koneosapalvelu on osa Outokummun Metalli Oy -konsernia. Sen myötä kotimaan toiminta on laajentunut ja vientimarkkinoihin panostaminen on vahvistunut. Venäjälle on perustettu myös myyntiyhtiö yhteistyössä metsäkoneyrittäjä Tapio Laurosen kanssa. Keski-Euroopan toimintaa pyöritetään Saksan Nürnbergista käsin. Kahden miehen aloittama yritys on suurentunut 40 vuodessa 51 työntekijän ja 10,9 miljoonan euron monialayritykseksi.