Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Simuloimalla lisää kilpailukykyä

Konetekniikka-alan yritysten tuotekehitystä voidaan tehostaa laskennallisilla menetelmillä, kuten tietokonesimuloinneilla ja -analyyseillä, kun niitä käytetään tuotteen koko elinkaaren ajan. Niiden avulla markkinoille voidaan päästä nopeammin ja edullisemmin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoiman Simpro-hankkeen tulokset antavat viitteitä siitä, että tuotteen koko elinkaaren ajan käytettävien laskennallisten menetelmien avulla tuotteet ja koneet voidaan saada markkinoille suunnitellummin, nopeammin ja edullisemmin. Tämä voi VTT:n arviolta jopa lisätä Suomen konepajateollisuuden kilpailukykyä.

Simpro-projektissa kehitettyjä menetelmiä voidaan hyödyntää esimerkiksi teknisesti haastavien ja kalliiden tuotteiden, kuten dieselkoneiden, kaivoskoneiden, metsäkoneiden ja kuormankäsittelylaitteiden, tuotesuunnitteluun.

Tietokonesimulointeja ja -analyysejä on hyödynnetty Suomessa jo aiemmin, mutta tyypillistä on, että yritykset ovat aiemmin käyttäneet niitä erillisissä työvaiheissa. Simprossa niitä hyödynnettiin laaja-alaisemmin, mikä mahdollisti simuloinnin hyödyntämisen koko prosessin ajan konseptisuunnittelusta huoltoon ja kunnossapitoon.

"Tuotekehitysprosessi sisältää karkeasti konsepti- ja yksityiskohtaisen suunnittelun vaiheet. Käyttämällä simulointia ja laskennallisia menetelmiä etupainotteisesti heti prosessin alusta lähtien saadaan tuotteesta lisätietoa suunnittelun tueksi, ja suunnittelun tuloksia voidaan validoida. Näin voidaan perinteisiä menetelmiä paremmin suunnitella kerralla valmiita tuotteita", kertoo hankkeen projektipäällikkö Juha Kortelainen VTT:ltä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Simpro-projekti alkoi kesällä 2012 ja päättyi syksyllä 2015. Projektin tutkimuksesta huolehtivat VTT, Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto. Lisäksi mukana oli 11 yritystä.