Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Starttausteho menee pieneen pakettiin

Markkinoille on tullut erittäin pienikokoisia apukäynnistyslaitteita, parin kännykän kokoisella akulla pystyy hätätilassa käynnistämään jopa auton.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Volkkarin 1,6 diesel tärähti nöyrästi käyntiin
Volkkarin 1,6 diesel tärähti nöyrästi käyntiin 
SM-18 Starttimokkulassa on tehoa hieman päälle 200 A ja 10 volttia
SM-18 Starttimokkulassa on tehoa hieman päälle 200 A ja 10 volttia 

Törmäsin Strattimokkula-nimellä myytävään laitteeseen Akku-Ässä Oy:n myymälässä Mikkelissä. Myyjä kehui, että sillä pystyy laittamaan vaikka auton käyntiin. Tutkimme ensin Strattimokkula-mallit, joita on yhteensä neljä. Jako menee tehon mukaan, joka ilmenee tyyppinimessä sen perusteella, kuinka monta tuhatta milliamperia on varauskyky. Pienin on SM 7,5 seuraavat ovat SM 12, SM 15 ja SM 18.

Myyjä ajoi VW Touranin halliin, josta irrotettiin toinen akkukaapeli. Siten auton oma akku oli pois pelistä. Strattimokkula SM 15 -mallin kaapelit kytkettiin auton kaapeleihin, joten virta päälle ja starttaamaan. Parilla ensimmäisellä yrityksellä kaapelit eivät saaneet kunnon kosketusta. Kaapeleiden kunnollisen kytkemisen jälkeen auton valot syttyivät, ja 1,6 litran diesel tärähti käyntiin mukisematta. Starttaus toistettiin varmuuden vuoksi vielä pari kertaa.

Mokkulaa ei saa pitää käynnistyksen jälkeen 30 sekuntia pidempään paikoillaan, koska sitä ei saa ladata virtakaapelien kautta. Starttimokkula SM 15 -mallin suurin starttivirta on piikkinä 500 A ja jatkuva 30 sekuntia 250 A, kapasiteetti 15 000 mAh ja jännitettä 12 V. USB-portin kautta kännykän latausvirta on 5 V ja läppärin latauksen ulostulossa 19 V jännite Painoa akulla on vain 420 grammaa. Ulkoiset mitat ovat pituus 175 leveys 70 mm ja korkeus 30 mm.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisäksi mokkulaa voi käyttää kännykän ja läppärin laturina, mukana pakkauksessa on yleisimmät läppärien latausvirtapistokkeet. Mokkulassa on myös led-valo. Tämän kokoluokan akulla alkaa olla maastossa liikkuvalle merkitystä. Tuolla kapasiteetilla nykyaikaisen virtasyöpön kännykän pitää hengissä pitkään, eivätkä paino ja koko ole enää ongelmana. Hyvää kohderyhmää voisivat olla maastossa kelkoilla ja mönkijöillä liikkuville, joille varavoima toisi ylimääräistä turvaa, uusimissa kelkoissa ja mönkijöissä kun ei ole enää käsikäynnistyslaitetta lainkaan. Hintaa kokeilulla laitteella oli 185 euroa.