MaatalousKonemessuille tulee paljon uutuuksia esille – innovaatiokilpailussa kultamitalia ei jaettu, raati toivoi uutuustuotteilta enemmän

Helsingin Konemessujen 2022 uutuustuotekilpailuun ilmoittautui 113 ehdokasta. Suuresta määrästä huolimatta raati ei myöntänyt ainoatakaan kultamitalia.
Fendt 700 Vario Gen 7 -mallisarjassa on Agco Powerin uuden mallisukupolven AP75-moottori, mikä korostaa uutuuden merkitystä suomalaisittain. Mallisto on uudistunut täysin ja palkittiin hopeamitalilla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Helsingin Konemessuilla nähdään paljon uutuuksia. Kilpailuun ilmoittautui 113 uutuusehdokasta. Suuresta määrästä huolimatta raati ei myöntänyt ainoatakaan kultamitalia. Hopeamitaleita jaettiin neljä ja kunniamainontoja yhteensä 11 kappaletta.

Raati perustelee linjauksensa, että kultamitalin ansaitsee vain tuote-, palvelu tai menetelmä, joka tuo täysin uuden näkökulman, teknologian tai tekniikan suoraan ammattilaisen hyödyksi, tai edustaa sellaista uuden sukupolven ratkaisua, joka nähdään yleistyvän tuonnempana tekniikan kehittymisen myötä.

Uutuustuotekilpailuun piti ilmoittautua itse aktiivisesti. Raati valitsee palkittavat tuotteet kilpailuun osallistuvien toimijoiden itse esittämien argumenttien ja faktojen valossa. Raati pohtii myös kyseisen innovaation edistyksellisyyttä ja ratkaisuja olemassa olevaan teknologiaan ja kontekstiin verrattuna.

Raatiin koostui seuraavista maatalousalan toimittajista: Pentti Törmä Käytännön Maamies -lehdestä, Piia Lehojärvi Maaseudun Tulevaisuudesta sekä Eemeli Linna Koneviestistä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Innovaatiokilpailun mitalit

Suurta yleisöä luultavasti eniten kiinnostava hopeamitaliuutuus lienee Fendtin 700 Gen 7 -traktorimallisto, joka uusiutui perin pohjin. Mallisarjan merkitystä korostaa Linnavuoressa suunniteltu Agco-Powerin uusi 7,5-litrainen moottori, joka avaa uuden moottorisukupolven ja toimii alustana tuleville vaihtoehtoisten polttoaineiden moottoriratkaisuille.

Metallikoneistamo Piippo Oy julkistaa auraventtiilin, mikä mahdollistaa minkä tahansa U-auran, tai V-auran kytkemisen traktorin Isobus-järjestelmään. Venttiilistä on toteutettavissa myös yleisventtiili työkoneen ohjaukseen, johon voidaan kytkeä useampia antureita ja hydraulitoimintoja. Tämä avaa uuden mahdollisuuden tehdä hyvin monesta työkoneesta Isobus-ohjatun, mikä teki innovaatiosta hopeamitalin arvoisen.

Metallikoneistamo Piippo Oy esittelee Isobus-ohjatun auraventtiilin, joka voidaan ohjelmoida myös yleisventtiiliksi työkoneohjaukseen. Työkoneen hydraulitoimintoihin asennetaan anturit, joiden perusteella työkonetta voidaan ohjata traktorin Isobus-järjestelmän kautta. Kuvassa U-auran käyttöliittymä.
Metallikoneistamo Piippo Oy esittelee Isobus-ohjatun auraventtiilin, joka voidaan ohjelmoida myös yleisventtiiliksi työkoneohjaukseen. Työkoneen hydraulitoimintoihin asennetaan anturit, joiden perusteella työkonetta voidaan ohjata traktorin Isobus-järjestelmän kautta. Kuvassa U-auran käyttöliittymä. Kuva: Valmistaja

Continental Rengas Oy julkistaa Suomessa aiemmin Agritechnicassa hopeamitalin saaneen renkaan sisäpuolelle levitettävän tahmean polymeerin, joka tiivistää vieraiden esineiden aiheuttamat puhkeamat ja estää painehäviön. Continentalin mukaan ContiSeal-käsitellyillä renkailla ajoa voidaan jatkaa, eikä rengasta tarvitse vaihtaa välittömästi. Ratkaisu estää monessa tapauksessa töiden keskeytymisen, joten se palkittiin hopeamitalilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Agro ContiSeal -teknologian avulla voi ehkäistä maatalousrenkaiden puhkeamisesta aiheutuvia seisokkeja.
Agro ContiSeal -teknologian avulla voi ehkäistä maatalousrenkaiden puhkeamisesta aiheutuvia seisokkeja. Kuva: Valmistaja

Neljäs hopeamitali myönnettiin Lantmännen Agro Oy:n esittelemälle Dataväxt Logmasterille, joka tarjoaa telematiikkaohjelmiston koneeseen edullisesti ja merkistä riippumatta. Se kerää koneen sijaintitiedot, sekä tietoja koneen toiminnasta, polttoaineen kulutuksesta ja moottorin kuormituksesta. Tietojen pohjalta se luo raportointia esimerkiksi lohkomuistiinpanoja, tuotannon kehittämistä tai urakointilaskutusta silmällä pitäen ja helpottaa koneketjun johtamista.

Lantmännen Agro Oy esittelee Dataväxtin Logmaster telemetriaseurantalaitteen, joka seuraa traktorin väylää ja laatii raportit sen perusteella koneiden toiminnasta. Hinta on kohtuullinen ja ratkaisu on merkistä riippumaton.
Lantmännen Agro Oy esittelee Dataväxtin Logmaster telemetriaseurantalaitteen, joka seuraa traktorin väylää ja laatii raportit sen perusteella koneiden toiminnasta. Hinta on kohtuullinen ja ratkaisu on merkistä riippumaton. Kuva: Valmistaja

Helsingin Konemessut järjestetään torstaista lauantaihin 13.–15.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Nähdään Konemessuilla!