Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kaivuutyöt muistiin markkerilla

3M on kehittänyt uudenlaisen tavan merkitä maan alle asennettavaa omaisuutta. Elektronisten merkintävälineiden vakuutetaan sopivan myös yksityisten rakentajien budjettiin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiinteistöjen ympärillä risteilee maahan kaivettuja putkia, johtoja ja kaapeleita. Kaivuutyöt nopeutuvat, jos niiden sijainti on etukäteen tiedossa. 3M on kehittänyt tähän käyttöön köysimäisiä ja nauhamaisia elektronisia merkintävälineitä.

"EMS Merkintänauhassa ja -köydessä on tasaisin välein elektronisia markkereita, joiden paikannus antaa tarkan karttatiedon lisäksi myös tiedon kohteen syvyydestä. Näin merkityn reitin voi paikantaa jopa viiden senttimetrin tarkkuudella", kertoo 3M:n tuotepäällikkö Mauri Levänen.

Merkintänauhan ja -köyden lisäksi on saatavana yksittäisiä tappi-, pallo- ja levymarkkereita, joilla kohteita voi merkitä pistemäisesti. Näihin merkintävälineisiin voi tallentaa myös haluttuja ID-kohdetietoja, kuten tiedot asentajasta tai urakoitsijasta, asennuksen ajankohdan ja tiedon siitä, mitä maahan on asennettu. Tietoja voi päivittää myöhemmin muutostöiden yhteydessä.