Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Scania Suomi Oy täytti 70 vuotta

Scania Suomi Oy - aiemmalta nimeltään Oy Scan-Auto Ab - täytti helmikuun 18. päivänä 70 vuotta. Yrityksen toiminta käynnistyi, kun Harald Zetterström, Sven Fazer ja Soini Holopainen perustivat 1949 autojen maahantuontiyhtiön, jonka nimeksi tuli Oy Scan-Auto Ab. Zetterström toi yhtiöön mukanaan Scania-Vabiksen edustuksen ja Holopainen valittiin toimitusjohtajaksi.

Varsinaista autojen maahantuontia ei alkuvuosina pystytty harjoittamaan, sillä ulkomailta tulevaa tuontia oli valtion toimesta jouduttu rajoittamaan minimiin Suomessa vallinneen valuuttapulan vuoksi. Siksi liiketoiminnan ydin oli aluksi varaosien toimittaminen Scania-Vabis-käyttäjille, kuten kunnallisille liikennelaitoksille ja palolaitoksille.

Kuorma- ja linja-autojen ohessa henkilöautoilla on ollut merkittävä osa Scan-Auton historiassa. Scan-Auto toimi Saabien maahantuojana jo vuodesta 1963 ostettuaan silloisen Saab-maahantuojan, Importer Oy:n. Kun vuonna 1968 päätettiin perustaa autotehdas Uuteenkaupunkiin, Scan-Autosta tuli Saabin päämarkkinointikanava.

Scan-Auton omistussuhteet muuttuivat, kun tehtaan omistajat Valmet Oy ja AB Saab-Scania ostivat yhdessä yhtiön koko osakekannan suhteessa 50/50. Valmetin ja Rauma-Repolan fuusion seurauksena yhtiön osakekanta siirtyi Scania AB:lle.

Scan-Auton luovuttua henkilöautoista päätettiin yrityksen nimi uudistaa. Yhtiön nimi muutettiin vuoden 2012 alusta muotoon Scania Suomi Oy.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuosikymmenten aikana Scania Suomi on kasvanut yhdeksi merkittävimmistä hyötyajoneuvojen maahantuojista Suomessa. Sen kautta on tähän mennessä luovutettu yli 50 000 Scaniaa suomalaisille asiakkaille.