Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Scanialta uusi sähköistetty erillismoottoriratkaisu

Yhä useampi laitevalmistaja tavoittelee hiilijalanjäljen pienentämistä. Myös Scania esittelee erillismoottoreihin uuden hybridi- ja täyssähkökonseptin.
Sähköistettyjen erillismoottoriratkaisuiden etuja ovat suorituskyky kompaktissa koossa sekä alemmat käyttökustannukset. Scanian järjestelmien protokäyttö alkaa vielä tämän vuoden kuluessa ja asiakastoimituksiin päästäneen vuonna 2021.
Sähköistettyjen erillismoottoriratkaisuiden etuja ovat suorituskyky kompaktissa koossa sekä alemmat käyttökustannukset. Scanian järjestelmien protokäyttö alkaa vielä tämän vuoden kuluessa ja asiakastoimituksiin päästäneen vuonna 2021. Kuva: Valmistaja

Uusi erillismoottorien sähköistyskonsepti hyödyntää Scanian kokemusta maantieajoneuvojen sähköistämisestä.

"Koska Scanialla on pitkäaikainen huippuosaaminen dieselien ja vaihtoehtoisten polttoaineiden moottorien tuotannossa, aloitamme nyt seuraavan kehitysvaiheen, nimittäin merkittävästi päästöjä vähentävät sähköistetyt järjestelmät", Scanian erillismoottoritoimintojen johtaja Joel Granath kertoo.

Sähköistettyjen erillismoottoriratkaisuiden etuja ovat suorituskyky kompaktissa koossa. Kaikki komponentit toimivat saumattomasti yhdessä, ja niitä ohjaa yksi yhteinen järjestelmä. Yksi järjestelmänhallintarajapinta ja yksi mekaaninen rajapinta - CAN J1939 ja SAE 1 - pysyvät entisinä ja yksinkertaistavat siten integrointia ulkoisiin komponentteihin. Scanian uudet järjestelmät ovat sekä modulaarisia että skaalautuvia, jolloin asiakkaat voivat valita ja yhdistää useita komponentteja erilaisiin sovelluksiin.

Alemmat päästöt ja käyttökustannukset

Hybridiratkaisun avulla voimalinjan hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää parhaimmillaan 92 prosenttia. Scanian hybridi-sähköjärjestelmä yhdistää sähkömoottorin polttomoottoriin - joko yhdessä tai erillisinä energialähteinä. Hybridi-sähköjärjestelmää voidaan hyödyllisesti käyttää esimerkiksi kaivinkoneissa, maansiirtoautoissa, murskaimissa, nostureissa, betonipumpuissa sekä lentokenttäajoneuvoissa. Merisegmentille järjestelmä voi olla hyödyllinen esimerkiksi lähiliikenteessä kulkevissa aluksissa, tielautoissa, luotsialuksissa ja yhteysaluksissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hybridiratkaisu parantaa voimansiirron suorituskykyä suurella vääntömomentilla, joka on käytettävissä heti moottorin käynnistyttyä. Polttoaineenkulutus vähenee huomattavasti samalla kun alennetaan moottorin käyttökustannuksia, melua ja päästöjä. Kun kokonaisuuden sähkömoottori ja sen nopeusalue on sovitettu polttomoottorin nopeuteen, ylimääräistä vaihdelaatikkoa ei tarvita. Tämä minimoi energiahukan ja helpottaa laitteiden suunnittelua ja asentamista. Asentaminen myös helpottuu kompaktin suunnittelun myötä.

Täysin sähköinen järjestelmä mahdollistaa hiilidioksidipäästöjen vähentämisen jopa 98 prosentilla, mikäli käytettävä sähkö tuotetaan uusiutuvista lähteistä. Trukit, konttilukit, dumpperit, kaivinkoneet, kuormaajat, lentokenttäajoneuvot ja lentokoneiden työntötraktorit ovat joitain ajoneuvoja ja laitteita, jotka voivat hyötyä Scanian täyssähköjärjestelmästä. Meripuolella järjestelmä voisi olla hyödyllinen esimerkiksi lähiristeilyaluksissa, tielautoissa, yhteysaluksissa ja partioveneissä.

Täysin sähköiselle voimalinjalle on ominaista tehokkuus ja maksimaalinen vääntömomentti heti alhaisilta kierroksilta lähtien. Korkean energiatehokkuuden ja alhaisten huoltokulujen vuoksi järjestelmien kokonaistaloudellisuus on erinomainen.

”Protoasennuksia tehdään eri kohteisiin maailmalle tämän vuoden aikana. Järjestelmien sarjatuotanto ja asiakastoimitukset alkavat todennäköisesti vuonna 2021. Tämä tulee tarjolle kaikille erillismoottoriasiakkaille, mutta tarkempaa aikataulua ei vielä ole julkaisu”, Scania Suomi Oy:n moottoreiden myyntipäällikkö Kim Ordén kertoo.