Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Nurmipalkinto Viitalan Maitotilalle

Valtakunnallisen nurmipalkinnon sai tänä vuonna Viitalan Maitotila Sotkamosta. Nurmipalkinnon luovuttaa vuosittain Laidunyhdistys ry:n säätiö tilalle, jossa nurmituotannon kokonaisuus on hyvin hallinnassa ja jossa näkyy mm. kehittämismyönteinen asenne.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viitalan Maitotilan yrittäjä Ari Korhonen on ollut hyvin aktiivisesti mukana ProAgria Kainuun järjestämässä nurmipienryhmätoiminnassa ja kehittänyt toimintaansa aktiivisesti viime vuosien aikana. Tilan nurmiviljelyn asiantuntijana toimii Maarit Partanen ProAgria Kainuusta.

Viitalan Maitotilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2001. Tuolloin oli viljelyksessä n. 60 ha ja lypsäviä oli 15. Vuonna 2003 tilalle investoitiin uusi robottinavetta 60 lehmälle ja lisäksi tilat nuorkarjalle. Vuonna 2015 uudistettiin jälleen tuotantoa ja muutettiin pihatto 95 lypsylehmäpaikkaiseksi.

Tilan peltoviljely siirrettiin luomuun 2015. Nyt viljelyssä on noin 200 hehtaaria, josta nurmella on 110, kokoviljalla 20 ja puitavilla viljoilla 50 hehtaaria.

Pääosa nurmista uusitaan kokoviljarehun alla. Tänä keväänä kylvettiin suojakasvustoksi ohraa ja puitavaa hernettä, jotka korjattiin ajosilppurilla. Myös suojaviljaa käytetään uusinnassa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nurmet lannoitetaan keväisin letkulevitinvaunulla. Toisen kerran lannoitus tehdään syksyllä joko letkulevittimellä tai multaimella.

Nurmirehun korjuu teetetään suurimmaksi osaksi urakoitsijalla, joka tekee rehut ajosilppuriketjua hyödyntäen laakasiiloon. Tilakeskuksesta etäällä olevia lohkoja paalataan itse omilla koneilla. Paalatut rehut käytetään umpilehmille. Tilalla laidunnetaan umpilehmiä koko kesän. Suunnitelmissa on laiduntaa myös loppulypsykauden lehmät.