Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mercedes-Benzin testirata miehen ikään

Mercedes-Benzin testirata Saksan Untertürkheimissa avattiin 50 vuotta sitten. Radalla on edelleen merkittävä rooli tuotekehityksessä sekä henkilö-autojen ja raskaan kaluston testeissä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mercedes-Benzin testiratakokonaisuus sijaitsee Stuttgartissa, 2,9 neliökilometrin laajuisella tehdasalueella, katseilta ja kameroilta piilossa. Vuonna 1967 avattua rataa on laajennettu ja päivitetty useasti vuosien varrella. Nykyisin alueella on yhteensä 15,5 kilometriä testiteitä. Tieverkkoon sisältyy mm. kolmen kilometrin mittainen suurien nopeuksien osuus, johon kuuluu oleellisena osana kallistettu parabolica-päätykaarre. Kaarteen ylimmällä kaistalla autolla voidaan ajaa 90 asteen kulmassa. Kaarretta käytetään päivittäin myös raskaan kaluston testaukseen.

Perinteisiä kokeita edustaa elefantin askeleiksi nimettyjen syvien kuoppien ja niitä välittömästi seuraavien korkeiden kumpujen 1,5 kilometrinen mittaisen osuuden läpiajo jolla testaan SUV-autojen jousituksen liikevaroja ja pidonhallintajärjestelmien toimintaa.

Testiradan nopealla osuudella sijaitsevat myös 17 suurta puhallinta, joilla ohi kulkevaan autoon voidaan kohdistaa 110 km/h sivutuuli. Alueelta löytyvät myös vesialtaat, joissa testataan sähkölaitteiden toimintaa ja korin tiiviyttä. Vesitestien vastapainona rata-alueella on myös lukuisia eri mäkisimulaatioita 30 asteesta aina 80 asteen nousukulmaan saakka. Kokonaisuuteen kuuluvissa pakkaskammiossa auto viilennetään 50 pakkasasteeseen ja todellisen kylmäkäynnistyksen jälkeen ajetaan epätasaisilla pinnoilla, jolla varmistetaan kokoonpanon laatu.

Radan näkyvin osa on viereisen Mercedes-Benz-museon ikkunoista näkyvä kitkaympyrä. Ympyrä koostuu kymmenestä eri kitkakertoimen omaavasta pinnoitteesta, joilla voidaan testata mm. pidonhallintajärjestelmien toimintaa kuivissa ja märissä olosuhteissa.