Metsämuseo Lustoon rakennetaan älykäs aurinkosähkövoimala

Luston katolle rakennetaan loppukesän ja alkusyksyn aikana aurinkosähkövoimala. Voimalan 250 aurinkopaneelista saatava huipputeho on yhteensä 68 kWp, mikä mahdollistaa noin 10 prosentin vuotuisen omavaraisuusasteen sähköntuotannossa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsämuseoon rakennettava voimala hyödyntää uusinta älytekniikkaa, joka optimoi ja seuraa energiantuotantoa paneelikohtaisesti sekä parantaa järjestelmän paloturvallisuutta. Myöhemmin museon näyttelytilaan rakennetaan uusiutuvan energian havaintokohde, jossa myös energiantuotantoa pääsee seuraamaan reaaliajassa. Näyttelytilan havaintokohde otetaan käyttöön ensi talven aikana.

Sähkönkäyttö on museossa suurimmillaan kesäsesongin aikana, juuri samoihin aikoihin, kun auringon säteilyä on parhaiten hyödynnettävissä. Sähköä kuluu muun muassa näyttely- ja kokoelmatilojen ilmanvaihdossa ja jäähdytyksessä, valaistuksessa sekä ravintolan keittiössä.

”Aurinkoenergiainvestoinnin avulla Lustosta kehittyy vahva museoalan edelläkävijä uusiutuvan energian hyödyntämisessä”, toteaa Luston johtaja Pekka Äänismaa.

Luston kiinteistön energiatehokkuuteen on panostettu jo aikaisemmin ja investointi aurinkosähköön tuo tulevaisuudessa lisää kustannussäästöjä. Lämmityksessä Lusto käyttää paikallisen aluelämpöyrityksen, Itä-Savon lämpöenergia Oy:n, tuottamaa uusiutuvaa bioenergiaa. Aurinkovoimalan toimittaa suomalainen Lem-Kem Oy, joka on erikoistunut valaistuksen, aurinkoenergian, kiinteistönhoidon ja teollisuuden kunnossapidon ammattituotteisiin. Lusto on saanut voimalan hankintaan rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.