Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tuore puu palaa parhaiten

Tuoreesta puusta irtoaa energiaa uudella suomalaisella tekniikalla jopa kymmeniä prosentteja enemmän kuin pitkään kuivuneesta puusta. Lisäksi puu palaa puhtaasti.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Saunan pesään ei märkää puuta kannata edelleenkään laittaa, mutta suurissa lämpölaitoksissa on huomattu, että tuoreesta puusta saadaan kaikki tehoaineet irti. Tiedon uskotaan mullistavan tulevaisuudessa energiapuun käytön.

Täysin kaikkia aikaisempia käsityksiä vastaan oleva asia havaittiin viime talvena Kauhavan kaukolämpölaitoksella. Laitoksella poltettiin vahingossa pelkästään kaatotuoretta haketta. Samalla huomattiin, että kyseinen erä paloi aivan puhtaasti ja tuotti energiaa roimasti enemmän kuin normaalisti käytetty vanhempi hake.

Tuoreessa talvipuussa huomattiin olevan enemmän energiaa kuin kuivassa. Toiseksi tekniikka on kehittynyt niin, että lämmön talteenotossa saadaan höyrystymisenergia käytettyä kokonaan hyödyksi. Työryhmä ennakoi, että uusilla menetelmillä energia­tehokkuutta pystytään parantamaan 10–30 prosenttia.

Erityisesti talvella kaadettu puu on parempaa, koska kesällä korjattu lahoaa sopivassa lämmössä vauhdilla ja menettää lämpö­arvoaan rajusti muutamassa kuukaudessa, kun bakteerit hajottavat puuta. Erityisesti lehtipuu on herkkä lahoamaan. Työryhmä arvioi, että rangat menettävät lahotessaan kasassa lämpöarvoaan vuodessa 20–30 prosenttia. (MT)