Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Henkilöautotraktorit halutaan liikenteeseen

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan nopeusrajoitettujen henkilöautojen käyttö voitaisiin sallia alle 18-vuotiaille kuljettajille ensi vuoden alusta alkaen. Lakimuutoksen tavoitteena on parantaa nuorten kuljettajien turvallisuutta ja tarjota vaihtoehtoja liikkumiseen.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

 Lain valmistelun aikana määritellään yksityiskohtaisemmat rajoitukset, muun muassa maksiminopeus sekä tarkemmat ajoneuvoja, nopeudenrajoittimia ja ajokorttiluokkaa koskevat vaatimukset. Trafin mukaan ”henkilöautotraktoria” voisi ajaa esimerkiksi T- tai AM-ajokorteilla. Näin voisi välttää EU-säädösten veivauksen, sillä traktoreissa ajokorttivaatimukset ovat kansallisessa hallinnassa.

Ajokorttiluokkien vaatimuksiin pitäisi kuitenkin tehdä muutoksia. T-ajoluvan saa nykyisin pelkällä teoriakokeella. Samalla tavanomaista traktorinkäyttöä ei kuitenkaan haluta hankaloittaa.

Trafin tekemän kyselytutkimuksen perusteella kuusi prosenttia kotitalouksista hankkisi henkilöautotraktorin jälkikasvunsa käyttöön aivan varmasti ja 20 prosenttia melko todennäköisesti. Trafin laskelmien mukaan autotraktoreita voisi ilmestyä tieliikenteeseen 41 000, ja jopa enemmän, mikäli aikuisetkin ottavat niitä käyttöön.

Mopoauto ja A- tai B-segmentin henkilöauto vastaavat toisiaan 10 000–15 000 euron ostohinnallaan. Pieni henkilöauto säilyttää kuitenkin arvonsa mopoautoa paremmin. Sähköisen nopeudenrajoittimen asentaminen onnistuu lähes mihin tahansa sähköisellä kaasupolkimella varustettuun henkilöautoon. Pelkän laitteen hinta on noin 300 euroa ja asennustöineen hinnaksi tulee noin 400 euroa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mopoautojen kuljettajat ja matkustajat ovat suhteellisesti muuta liikennettä alttiimpia henkilövahingoille. Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuosina 2011–2015 liikennevakuutuksesta korvatuissa mopoautovahingoissa vammautui 1 229 ja kuoli neljä henkilöä. Kuvaavaa on, että mopoautojen ja henkilöautojen välisissä onnettomuuksissa kaikki neljä kuolonuhria ja 72 prosenttia vammautuneista oli mopoautossa joko kuljettajana tai matkustajana. Vastaavasti vammautuneista vain 14 prosenttia oli henkilöautossa. Nopeusrajoitettuihin henkilöautoihin siirryttäneen pienissä määrin myös kaksipyöräisten mopojen parista, jolloin turvallisuusvaikutus on entistä suurempi.