Vähäpäästöisempi hakelämpöjärjestelmä Suomen markkinoille – PuroWin vähentää hiukkaspäästöjä merkittävästi

Windhagerin biolämmityslaitteet saapuvat Suomeen. Punkalaitumelaisyritys FeelFactory Oy / HeatFactory on ottanut itävaltalaisvalmistajan tuotteet maahantuontiinsa, aiemmin myynnissä olleiden Moderator-pelletti- ja hakekattiloiden rinnalle.
PuroWIN-hakekattila perustuu puun kaasutukseen. Kaasu irtoaa hakkeesta kattilan pohjalla, ja varsinainen palaminen tapahtuu hakekerroksen yläpuolella. Hakkeen tuhka poistetaan kattilan pohjalta ohuina kerroksina, mikä tekee kattilasta jatkuvatoimisen.
PuroWIN-hakekattila perustuu puun kaasutukseen. Kaasu irtoaa hakkeesta kattilan pohjalla, ja varsinainen palaminen tapahtuu hakekerroksen yläpuolella. Hakkeen tuhka poistetaan kattilan pohjalta ohuina kerroksina, mikä tekee kattilasta jatkuvatoimisen. Kuva: Valmistaja
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Windhagerin valikoimasta löytyy klapi- ja pellettikattiloita, mutta merkittävin Suomen markkinoille saapuva tuote on PuroWIN-puukaasukattila. Sitä käytetään hakkeen polttoon, mutta toimintaperiaate on hyvin erilainen kuin perinteisellä hakekattilalla. Hakkeesta muodostetaan pyrolyysireaktiolla kaasua – samalla periaatteella kuin puukaasuautoissa – ja syntyneet kaasut poltetaan kattilan yläosassa.

Menetelmän ansiosta hakkeenpolton hiukkaspäästöt vähenevät merkittävästi. Maahantuoja Mikko Uotila kokee, että tällainen lämmitystapa on puulämmityksen seuraava kehityssuunta: ”Tämä lämmityskattila tulee antamaan suuntaviivat sille, mitä puunpoltossa tullaan tulevaisuudessa edellyttämään niin palotapahtuman puhtauden, kuin käytön helppouden osalta.”

PuroWIN-kattiloita on saatavilla 24–103 kW maksimilämpötehoilla, ja kattilan teho voidaan säätää pienimmillään noin kolmannekseen maksimitehosta. Samaan järjestelmään voidaan kytkeä enimmillään neljä yksikköä, joten menetelmällä on mahdollista täyttää jopa 400 kW lämmöntarve.