Kasvinterveystodistus EU:n ulkopuolelta tuotaville käytetyille koneille

EU:n ulkopuolelta tuotaville käytetyille metsä- ja maatalouskoneille on hankittava kasvinterveystodistus ja maahantuonnista on tehtävä ilmoitus joulukuussa 2019 voimaan astuneen määräyksen mukaan.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valtaosa Suomeen tuotavista metsä- ja maatalouskoneista tuodaan EU:n alueelta, minkä vuoksi joulukuussa 2019 voimaan astunut määräys ei ole juuri vaikuttanut käytettyjen koneiden tuontiin. Iso-Britannia on ollut merkittävä käytettyjen maatalouskoneiden ostomaa, jonka tilanne muuttuu ratkaisevasti, kun Iso-Britannia eroaa EU:sta. Lähtömaasta tehtävän todistuksen hankinta vie aikaa ja nostaa kustannuksia, ellei koneneen lähtömaan myyjä hoida sitä.

EU:n ulkopuolelta tuotaville käytetyille metsä- ja maatalouskoneille on hankittava kasvinterveystodistus ja maahantuonnista on tehtävä ilmoitus. Todistus pitää hankkia lähtömaan kasvinterveysviranomaiselta, mikä saattaa edellyttää lähtömaan viranomaisten tekemää tarkastusta.

Tuonnista tulee tehdä kasvinterveydellinen tuloilmoitus, jolla maahantuoja ilmoittaa viranomaisille lähetyksen saapumisesta. Kasvinterveystodistusta vaativia tuotteita maahantuovan yrityksen pitää rekisteröityä Ruokaviraston kasvinterveysrekisteriin ja komission ylläpitämään Traces-järjestelmään.

Kaikkien tuontierien asiakirjat tarkastetaan sillä rajatarkastusasemalla, jonka kautta kone saapuu EU:n alueelle. Käytännössä koneen tulee olla puhdistettu ja vapaa maa- ja kasviaineksesta. Tietty osuus tuotavista koneista tarkastetaan fyysisesti. Ruokavirasto tiedottaa näillä sivuilla, kun fyysinen tarkastus otetaan käyttöön.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun asiakirjatarkastus on tehty, koneen voi ottaa käyttöön.