Kausivaihtelu ongelmana metsätaloudessa

Kausivaihtelu aiheuttaa esimerkiksi koneyrittäjille kaluston vajaakäyttöä ja henkilöstölle lomautusjaksoja. Kausiluonteisuudesta antaa hyvän kuvan se, että vuoden 2017 helmikuussa työskenteli puunkorjuussa 2 000 metsäkonetta ja 1 600 kuorma-autoa, mutta heinäkuussa vastaavat luvut olivat 500 metsäkonetta ja 1 100 puutavara-autoa (Luken tilastojen mukaan). ”Kausivaihtelu heikentää kuljettajien saatavuutta ja työ painottuu kustannuksiltaan kalleimpaan vuodenaikaan”, toteaa Metsäalan Kuljetusyrittäjien toimitusjohtaja Kari Palojärvi.
Luontaista kausivaihtelua aiheuttaa Suomessa sää. Mutta paremmalla maasto- ja puustotietojen avulla olisi mahdollista vähentää tätä vaikutusta puunkorjuuseen. Myös metsätieverkon kunto on entistä tärkeämmässä osassa, painavampien puutavarayhdistelmien myötä. ”Metsätyön tekeminen voi rytmittyä paljon nykyistä tasaisemmin eri vuodenaikoihin, jos hyödynnämme tiedon, tekniikan ja osaamisen nykyistä paremmin”, kiteyttää asian Koneyrittäjien liiton varapuheenjohtaja Marko Pyykkönen.
Osaston luetuimmat
- LH-Osa Turun Konekeskukselle
- Echon moottorisahauutuudet saatu Koneviestin kokeiluun
- Rajattoman pyörimisen salliva harvesterirotaattori Ponsse HH360 syntyi yhteistyössä Black Bruinin kanssa
- Energiapuukaupassa hinnat nousussa 2022 – halvempaa latvusmassaa ostettiin enemmän kuin karsittua rankaa
- Stora Enso auttaa uusia yrittäjiä alkuun – yrittäjäksi alkava saa sopimuksen, tukitoiminnot ja vuokrakoneet neljäksi vuodeksi
- Valio maksaa lisähintaa vastuullisesti tuotetusta maidosta
- Vetymoottorit yleistyvät – Hyundai Doosan Infracoren moottori sarjatuotantoon