Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Uusi Murska-mylly M2000NF esiteltiin EuroTierissä - mylly optimoi säilöntäaineen ja koneen käynnin

Uutta Murska M2000NF -myllyä on kehitelty noin kaksi vuotta. Käytännössä alusta ja suppilo ovat vanhaa ja kaikki muu on uutta. Merkittävimmät uudet ominaisuudet ovat valssin vapaakytkin ja ohjelma, jolla laitetta hallitaan.Vapaakytkimelle ja Murska-data -ohjausjärjestelmälle on haettu patentti.
Kuva: Seppo Pentti

Murska M2000NF

  • valssimylly syöttölaitteilla
  • uusi Murska-data automatiikka
  • max 50 t/h
  • sylinterit liukuvat kelkoilla huoltoasentoon

Murska M2000NF (Natural Friction) malli on uudentyyppinen mylly, joka optimoi säilöntäaineen ja traktorin voiman murskauksen aikana.

Murska-data-automatiikka optimoi myllyn toimintaa senhetkisiin litistysolosuhteisiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Murskan valssimyllyissä on nyt ensimmäistä kertaa syöttölaitteet, joka tasaa syöttöä. Aiemmin syöttölaitteet ovat olleet vain kiekkomyllyissä. Mylly säätää omaa toimintaansa automaattisesti traktorilta tulevien kierrosten mukaan.

Kiviritillä saadaan kivet lokeroon ja magneetti kerää metallit. Tunnelista näkee viljan virtauksen. Syöttölaitetta pyöritetään hydraulimoottorilla.
Kiviritillä saadaan kivet lokeroon ja magneetti kerää metallit. Tunnelista näkee viljan virtauksen. Syöttölaitetta pyöritetään hydraulimoottorilla.  Kuva: Seppo Pentti

Sensorit seuraavat viljan valumista ja kosteutta. Automatiikka seuraa traktorin mahdollista kyykkäämistä voimanulostoton kierroksista. Laite haistelee ja yrittää optimoida syöttöä vastaanotetuun voiman perusteella. Tällöin traktori ei pääse tukehtumaan tai mylly ei mene tukkoon. Tarvittaessa laite sulkee syöttöä ja odottaa kierrosten kasvamista ja lisää sitten syöttömäärää.

Aikaisemmasta poiketen automatiikka ylläpitää hydrauliikalla haluttua valssipainetta. Automatiikka havaitsee myös tukoksen ja päästää sen tarvittaessa läpi. Tällöin esiasetuksen tavoitearvosta tingitään hetkellisesti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vastaavasti säilöntäaineen syöttö tapahtuu reaaliaikaisen litistysmäärän ja -kosteuden mukaisesti järjestelmään esisyötetyillä litraa/ tonni -määrillä, joka mm. vähentää säilöntäainehukkaa. Syöttömäärää voidaan myös lisätä manuaalisesti esimerkiksi tuubin päässä.

Kun vilja loppuu, niin automatiikka lopettaa syötön.

Vapaakytkin

Vapaakytkin on murskaamisessa uutta. Haluttaessa voidaan pyörittää vain toista valssia tai toista esimerkiksi 20 % hitaammin. Kun toisen valssin annetaan pyöriä vapaakytkimen avulla, niin polttoaineenkulutus hieman pienenee.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vapaakytkin helpottaa valssin säätämistä. Vapaakytkimellä voidaan hakea optimihieronta työhön. Kun sopiva nopeus on löytynyt vapaakytkimellä olevalle ulommalle valssille, kierrokset voidaan lukita.

Haluttaessa hienojakoisempaa litistystulosta, mylly hyödyntää vapaakytkintä. Toinen valssi pyörii silloin luonnollisesti kitkan avulla. Ulompaa valssia voidaan tarvittaessa jopa jarruttaa, jos halutaan lisää hiertoa.

Uusi Murska on voimankäytöllisesti ajateltu uudestaan. Laitetta voidaan pyörittää pienemmälläkin traktorilla, kun nivelakselin pyörintää seuraamalla voidaan muuttaa syöttömäärää. Jos traktori on tikahtumassa, syöttömäärää vähennetään automaattisesti. Järjestelmä siis osaa korjata voiman puutetta automatiikalla. Kuvassa on sylinterikelkka ulkona jolloin huolto on kätevää.
Uusi Murska on voimankäytöllisesti ajateltu uudestaan. Laitetta voidaan pyörittää pienemmälläkin traktorilla, kun nivelakselin pyörintää seuraamalla voidaan muuttaa syöttömäärää. Jos traktori on tikahtumassa, syöttömäärää vähennetään automaattisesti. Järjestelmä siis osaa korjata voiman puutetta automatiikalla. Kuvassa on sylinterikelkka ulkona jolloin huolto on kätevää. Kuva: Seppo Pentti

Helpompaa huoltoa

Laitteen huoltotyöt ovat helpottuneet ulosvedettävän valssikasetin myötä. Kelkan avulla saadaan koko sylinteripaketti koneen sisältä pihalle, jolloin huollettavuus helpouttuu

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Puhdistaminen on nopea tehdä ja tarvittaessa valssi on nopea vaihtaa.

Tietokone kerää tietoa kuten murskatut tonnit, ajan ja käytetyn säilöntäainemäärän esimerkiksi asiakaskohtaisesti.

Murska M2000NF:n työsaavutus on optimioloissa 50 tonnia/tuntia, joten se soveltuu erityisesti isoille tiloille ja urakointiin.

Järjestelmään on tallennettu esiasetuksia eri kasveille ja säilöntäaineille. Erilaisia profiileita voidaan syöttää ja päivittää etukäteen. Näytöllä voidaan seurata tavoitearvojen ja toteutuneen erotusta.
Järjestelmään on tallennettu esiasetuksia eri kasveille ja säilöntäaineille. Erilaisia profiileita voidaan syöttää ja päivittää etukäteen. Näytöllä voidaan seurata tavoitearvojen ja toteutuneen erotusta. Kuva: Seppo Pentti
Järjestelmään voidaan syöttää halutut arvot. Tarvittaessa voidaan ladata tikulle tilakohtaiset tallennukset; Paljonko ollut kosteus, käytetty aika ja paljonko ollut säiliöntäaineen käyttö.
Järjestelmään voidaan syöttää halutut arvot. Tarvittaessa voidaan ladata tikulle tilakohtaiset tallennukset; Paljonko ollut kosteus, käytetty aika ja paljonko ollut säiliöntäaineen käyttö. Kuva: Seppo Pentti