Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Farmareiden ja konevalmistajien välinen Right to Repair -kiista jatkuu USA:ssa

Viime vuonna runsaasti huomiota USA:ssa saanut kiista koneen omistajan oikeudesta korjata omistamaansa maatalouskonetta ei näytä lientyvän. Kiistan keskiöön joutunutta John Deereä vastaan nostettiin uusi kanne tammikuun alussa.
Kuva: Valmistaja

Tähän mennessä yli kolmessakymmenessä USA:n osavaltiossa on parin viime vuoden aikana nostettu kanteita niin sanotussa Right to Repair -kiistassa. Kysymys on uudempien maatalouskoneiden tietokonepohjaisiin hallintajärjestelmiin (Electronic Control Unit, ECU) rakennetuista toiminnoista, jotka estävät koneen sähköisiä toimintoja sisältävien komponenttien vaihtamisen muilta, kuin valtuutetuilta merkkihuolloilta.

Kiistan osapuolina ovat olleet toisella puolella maanviljelijät ja toisella suuret konevalmistajat. Näistä John Deere on joutunut erityisen huomion kohteeksi. Kiista kärjistyi, kun vuoden 2021 kevään aikana poikkeuksellisen vaikeat sääolot vaivasivat monissa osavaltioissa ja erilaisia konerikkoja sattui tavallista useammin.

Sen seurauksena valtuutetun huollon saapumista jouduttiin joillain maatiloilla odottamaan parikin viikkoa, mikä aiheutti viljelijöille taloudellisia tappioita. Viljelijät ovat lisäksi kertoneet valituksissaan, että ongelmaa on pahentanut jälleenmyyjäverkoston karsiminen.

Jälleenmyyjäverkoston supistamisesta on syytetty erityisesti John Deereä, sillä se on pyrkinyt tehostamaan jälleenmyyntipalveluita keskittämällä toimintoja. Viljelijöiden kanteissa on sanottu JD:n jälleenmyyjien määrän puolittuneen viimeisen 25 vuoden aikana.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

John Deeren taholta vaatimukset on kiistetty ja kanteiden on todettu perustuvan osittain väärinymmärrykseen. Niiden komponenttien, joiden asentaminen edellyttää osan hyväksyttämistä ohjausjärjestelmään kerrotaan edustavan hyvin pientä prosenttia normaalisti vaihdettavista komponenteista.

Lisäksi JD:n taholta on ilmoitettu, että huolto-oppaat ja työkalut ovat asiakkaiden saatavilla, mutta ne ovat maksullisia, kuten ne ovat jälleenmyyjillekin.

Right to Repair -kiistassa kanteet on nostettu osavaltioiden tuomioistuimissa, ja muutamassa osavaltiossa on esitetty asian huomioimista paikallisessa lainsäädännössä. Kiista saattaa johtaa lainsäädännön muutoksiin myös valtakunnallisella tasolla, sillä monet senaattorit ja edustajainhuoneen jäsenet ovat ilmoittaneet tukevansa viljelijöitä ja kiista on otettu esille maan hallituksessa.

Viime vuonna presidentti Biden määräsi liittovaltion hallituksen kilpailunrajoituksia ja kuluttajasuojaa valvovan elimen puuttumaan epäreiluihin kilpailua estäviin rajoituksiin, jotka liittyvät kolmansien osapuolten suorittamiin korjauksiin sekä omistajien itse tekemiin korjauksiin.