Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ilmajohtojen läheisyydessä sähköiskun vaara

Tänä vuonna on sattunut jo kaksi kuolemaan johtanutta sähkötapaturmaa ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä. Sähköisikun voi saada, vaikkei ilmajohtoihin edes koskettaisi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että sähköiskuun ei aina tarvita edes kosketusta, sillä sähkö hyppää ilmavälin yli ilmajohdosta esimerkiksi työkoneeseen tai nosturiin. Ilmajohtojen aiheuttama vaara on syytä ottaa huomioon työmaiden turvallisuussuunnittelussa ja ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä.

"Olennaista on ymmärtää, että sähköiskun voi saada, vaikkei ilmajohtoihin edes koskettaisi", kertoo ylitarkastaja Leila Öhman Tukesista. Siksi jo työmaiden turvallisuussuunnittelussa ja ilmajohtojen lähialueella työskenneltäessä on otettava huomioon valokaaren ja sähköiskun vaara.

Seuraavia ohjeita noudattamalla voidaan vähentää ilmajohto-onnettomuuden riskejä:

  • Selvitä aina etukäteen, onko työskentelyalueen läheisyydessä ilmajohtoja.
  • Sijoita varastot ja lastauspaikat riittävän kauas ilmajohdoista.
  • Noudata suojaetäisyyksiä.
  • Ohjeista kaikki työntekijät, erityisesti työkoneiden kuljettajat

Tarkempia tietoja turvallisesta työskentelystä ilmajohtojen lähellä, tyypillisimmistä ilmajohdoista ja suojaetäisyyksistä sekä toiminnasta onnettomuustilanteessa on kerrottu oppaassa Tiedä ennen kuin toimit sähköverkon läheisyydessä sekä Tukesin verkkosivuilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY