Komponenttipula haittaa jo rakentamistakin

Komponenttipula haittaa nyt myös teollisuus- ja maatalousrakentamista. Kevään aikana ovat ilmanvaihtoon ja lämmön tuottamiseen liittyvät laitetoimitukset saattaneet viivästyä ja toimitusajat pidentyä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Monet paljon talotekniikkaa vaativat teollisuus- ja maatalousrakennusten työmaat ovat kevään aikana viivästyneet laiteasennuksiin liittyvien osien saantivaikeuksien takia. Edes ajoissa tehdyt laitetilaukset eivät ole taanneet sovitun aikataulun mukaisia asennuksia. Joissain rakennusprojekteissa laitetoimittaja on toimittanut työmaalle vajavaisia laitteistoja, joista puuttuu esimerkiksi logiikkaohjaus tai kokonaisia osia, kuten puhaltimia ja vastaavia.

Toimitushäiriöiden yhtenä tärkeimpänä syynä on globaalien kuljetusketjujen häiriötila, joka alkoi koronaepidemian pysäytettyä Kiinan teollisuustuotannon. Korjausta tilanteeseen ei uskota tulevan ennen vuodenvaihdetta, sillä Ukrainan konfliktista johtuvat syyt voivat häiritä markkinoita vielä lisää. Vastaavia saantihankaluuksia on esiintynyt monenlaisessa talotekniikassa, kuten lämpöpumpuissa.