Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Varastettuihin työkoneisiin tehtiin uudet identiteetit

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen suunnitelmallisen ja hankalan rikostutkintakokonaisuuden esitutkinnan. Rikoksen kohteena oli kymmenen pääasiassa Kramer-Allrad merkkistä, arvoltaan noin 50 000 euroa kappaleelta maksavaa kauhakuormaimena käytettävää työkonetta.
Kuva: Petteri Kivimäki

Kaikki rikokset oli tehty samankaltaista tekotapaa noudattaen. Ensin kauhakuormaimet anastettiin ja sen jälkeen niille tehtiin uudet identiteetit väärentämällä niihin uudet runkonumerot ja vaihtamalla tyyppikilvet. Seuraavaksi työkoneet aluksi rekisteröintikatsastettiin, jonka jälkeen ne ensirekisteröitiin Trafin ajoneuvorekisteriin uusilla väärennetyillä runkonumeroilla ja vaihdetuilla tyyppikilvillä. Katsastusta ja ensirekisteröintiä varten kauppakirjat oli väärennetty työkoneen omistushistorian osoittamista varten. Väärennettyjen kauppakirjojen mukaan koneet oli ostettu eri Euroopan maista niiden aiemmilta omistajilta. Työkoneiden rekisteröinnin jälkeen suurin osa työkoneista myytiin eteenpäin uusille ostajille.

"Työkoneiden anastukset, uudelleen rekisteröinnit ja niiden edelleen myynnit tapahtuivat vuosien 2016–2018 aikana", kertoo tapausten tutkinnanjohtaja rikoskomisario Mikko Minkkinen.

"Tapauksia on tutkittu muun muassa törkeinä varkauksina, rekisterimerkintärikoksina, väärennyksinä, törkeinä petoksina ja törkeinä rahanpesurikoksina. Rikoksilla hankittu rikoshyöty siirrettiin pääasiassa eteenpäin epäillyn Virossa olevien yritysten tileille", Minkkinen jatkaa.

Seuraavaksi tapaus siirtyy syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.