60 vuotta sitten: Koneellistumisen näkymiä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Miltä näyttää tulevaisuus?

Kehitys maatiloillamme todennäköisesti jatkuu osapuilleen entiseen suuntaan, tosin varmasti hitaammin kuin viimeisten 10 vuoden aikana. Kehityksen vauhti ja suunta riippuvat luonnollisesti yleistaloudellisista tekijöistä, kuten työllisyystilanteesta jne.

Maatilatalouksien eri työt ja tuotannon vaiheet ovat koneellistuneet tähän mennessä verraten epätasaisesti. On jäänyt monia kohtia, joissa on vielä melkoisesti koneellistamisen varaa. Tällaisia ovat mm. tavaroiden (tuotteiden ja tarvikkeiden) käsittely ja kuljetukset sekä erilaiset pihatyöt ja rakennusten puitteissa tapahtuva toiminta, myös kotitaloustyöt. Myös peltotöissä on vielä eräitä heikosti koneellistettuja (vaikeasti koneellistettavia) kohtia, sellaisia kuin heinänteko sekä perunan ja juurikasvien nosto ym.

Itse koneiden kehittymisessä voidaan nähdä myös eräitä yleispiirteitä. Sellaisia on mm. pyrkimys tehojen lisäämiseen – nopeuden kasvu, työleveyden kasvu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneiden käyttövarmuus on myös jatkuvan kehityksen kohde. Häiriöt maksavat yhä enemmän. Käyttövarmuuden parantamisessa tulee esille yleinen kestävyys, laakerointi, voitelu, helppo käsittely ja osien vaihto, käynnistyminen jne. sekä ennen kaikkea se, millainen on koneen varaosa- ja korjaushuolto.

Tri. A. Reinikainen

Koneviesti 1/1960