Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

TTS Työtehoseura tutki maatalouden automaatiota – autonomiset traktorit vielä harvassa

TTS Työtehoseura tutki automaatiotekniikan käytön nykytilaa ja tulevaisuudennäkymiä Suomen maataloustuotannossa. Traktoreiden ja puimureiden autonomisuus eli itsetoimivuus kehittyy koko ajan, mutta täysin autonomisten traktoreiden ja puimureiden markkinoille tuloa saadaan kuitenkin vielä odottaa useiden vuosien ajan.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneiden autonomisuutta odotellessa yleistyvät muun muassa maanperäsensorit sekä konenäköön eli automaattiseen tunnistukseen perustuva täsmäkasvinsuojelu. Lisäksi kasvussa on pienoislentolaitteiden käytön yleistyminen sekä niiden käyttötapojen monipuolistuminen.

Perusteltujen arvioiden mukaan maataloustuotannossa käytettävän automaatiotekniikan tuotannon määrään suhteutettu hankintahinta laskee lähivuosina. Sen olosuhdekestävyyden, tarkkuuden, käytettävyyden, valikoiman ja käytön suhteellisen yleisyyden odotetaan kasvavan. Samaan aikaan kasvaa myös riippuvuus toimivista sähkö- ja tietoliikenneyhteyksistä ja laadukkaasta huoltoverkostosta.

”Automaatiotekniikan valinnan, käytön ja huollon kehittämisessä kannattaa hyödyntää uusia virtuaaliteknisiä ratkaisuja ja simulaattoreita”, toteaa erikoistutkija Janne Karttunen TTS:stä.

Asiantuntijoiden mielestä keskeisimmät hyödyt ja kannustimet automaatiotekniikan käytölle maataloustuotannossa ovat sen mahdollistama positiivinen kehitys työn määrässä ja laadussa, tuotantopanosten käytössä sekä sato- ja tuottotasossa. Lisäksi koko ruokaketju – alkutuotanto, elintarviketeollisuus, kauppa ja kuluttaja – hyötyy tuotannon laaduntarkkailun, tuotetiedon keruun ja tuotteiden jäljitettävyyden tehostumisesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Automaatiotekniikka tarjoaa hyvät mahdollisuudet maamme maataloustuotannon kilpailukyvyn, työolosuhteiden ja työn tuottavuuden kehittämiseen”, arvioi Karttunen.

TTS Työtehoseura on yleishyödyllinen itsenäinen yhdistys, joka tarjoaa asiakkailleen valtakunnallisesti koulutus- ja kehittämispalveluja. Toimintamme tavoitteena on parantaa asiakkaidemme työn ja tuotannon tehokkuutta, taloudellisuutta ja työturvallisuutta.