Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Internet-palvelu paljastaa ravinteiden reitit vesistöihin

Suomen ympäristökeskuksessa (Syke) laadittu Value-työkalu on tarkoitettu jokapäiväiseen hyötykäyttöön helpottamaan valuma-aluetietoa vaativia tehtäviä sekä ravinteiden liikkeiden seurantaan.

Valuma-alueiden merkitystä vesistöjen tilaan voidaan arvioida uudella internetissä toimivalla Value-työkalulla. Palvelu on käytettävissä kaikille sitä tarvitseville.

Value-sovellus on internet-pohjaisessa karttapalvelussa toimiva työkalu vesistöjen uomien ja järvien valuma-alueiden rajaamiseen. Valuma-alueet rajautuvat sen mukaan, miltä maa- ja vesialueilta pintavesi virtaa tiettyyn alempana olevaan vesistön kohtaan.

Yksittäisen kohdan yläpuolinen valuma-alue sisältää alueet, joilta sadevesi kulkeutuu purojen, jokien ja järvien kautta kyseiseen kohtaan. Valuma-alue rajautuu maaston korkeusvaihteluiden ja vesistön uomien perusteella.

Value-työkalun avulla voidaan arvioida, miten valuma-alueella tapahtuva toiminta vaikuttaa alueen vesistöihin. Sovelluksella voi automaattisesti rajata uoman tai järven yläpuolisen valuma-alueen, jonka voi ladata muihin paikkatieto-ohjelmiin ja jota voi analysoida paikkatietoaineistojen kanssa. Valuma-alueita voi tarkastella palvelussa yhdessä muun muassa maanpeite-, metsä- ja luonnonsuojeluaineistojen kanssa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Työkalun pohjana on käytetty Maanmittauslaitoksen 10 metrin korkeusmallia. Siihen on yhdistetty vesien virtaussuuntaa kuvaavat tiedot. Työkaluun kuuluvat sellaiset uomat, joiden yläpuolinen valuma-alue on pinta-alaltaan vähintään 10 neliökilometriä.

Value-työkalu on käytettävissä selainsovelluksena näppärästi netissä.

Value on tehty osana EU Life+-rahoitteista hanketta, jossa tuotettiin tutkimusaineistojen säilymistä ja käyttöä edistäviä palveluita.