Maxpossa oli vapautunut ja innostunut tunnelma – vaikea maailmantilanne näkyy varovaisuutena ja kannattavuuden heikentymisenä

Maxpo antoi hyvän läpileikkauksen maarakennusalan tilanteeseen. Näytteilleasettajia oli edelliskertaa enemmän, mutta muutama iso toimija oli jättäytynyt pois tapahtumasta. Konekauppaa tehdään, mutta varovaisuuden varjo on läsnä kaikessa toiminnassa. Ennustettavuus on hyvin vaikeaa.
Maxpon anti oli hyvä ja näytteilleasettajat olivat tyytyväisiä. Kuva Maxpon toisen päivän illalta juuri ennen sulkeutumista. Toisena päivänä sää suosi näyttelyä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maxpo 2022 -näyttely oli näytteilleasettajien osalta suurempi kuin edellinen vuoden 2019 tapahtuma huolimatta siitä, että jotkut suuret toimijat olivat jättäytyneet näyttelystä kokonaan pois. Näytteilleasettajia oli 309 kpl eli 46 kpl enemmän kuin 2019. Näyttelyala oli suunnilleen samankokoinen, noin 50 000 m2, tosin viime kerralla ohjelmallinen toiminta sitoi osan pinta-alasta.

Näytteilleasettajien ja vieraiden keskuudessa tunnelma oli vapautunut ja innostunut, kun messulle päästiin pitkästä aikaa. Kävijämäärän vaikutti osin vaihteleva kevätsää. Edellisellä kerralla vierailijoita oli 14 500, mutta nyt jäätiin 10 000 kieppeille.

Varovainen tunnelma

Maanrakennuskonekaupassa on odottava ja varovainen tunnelma. Konekauppaa kyllä tehdään, mutta varovaisuus sekä uusien koneiden pitkät toimitusajat varjostavat koko markkinaa. Yleisesti esimerkiksi polttoaineiden hinnannousut koetaan hyvin vaikeaksi saada työn hintoihin täysissä määrin, mikä tulee heikentämään maarakennusalan kannattavuutta laajalti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pitkät toimitusajat johtuvat komponenttipulasta, joka ei ollut ehtinyt vielä toipua pandemiasta, kun sota Ukrainassa globaaleine seuraamuksineen toi uudet haasteet teknologiateollisuuden ennustettavuuteen. Ukrainan sodan välittömien ja välillisten seurausten jalkoihin jää paljon Itä-Eurooppalaista teollisuutta, mikä näkyy välillisesti yksittäisten konemerkkien toimitusaikojen pidentymisinä.

Polttoaineiden hinnankorotukset nostavat sekä raaka-aineiden, tuotannon, että logistiikan kustannuksia. Mahdollinen kaasutoimitusten katkeaminen hidastaa koko Itäisen Euroopan kone- ja komponenttivalmistusta. Lisäksi teräsraaka-aineista on pulaa.

Voiteluainemyynnissä erityisesti mineraalipohjaisten tuotteiden toimitusajat ovat pidentyneet merkittävästi. Tämä kielii raakaöljyn toimitusvaikeuksista.

Varaosaliiketoiminnassa useampi toimija kertoi peliliikkeenä lisänneensä merkittävästi varastoitavien osien määrää, jotta voisivat palvella varasto-osilla aiempaa useammin saatavuusongelmien vuoksi. Epävarmat ajat näkyy koneyrittäjien keskuudessa siten, että nykyisellä kalustolla yritetään pärjätä pitempään. Tämä parantaa varaosamyyntiä koko toimialalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Globalisaatiossa kuljetaan taaksepäin, ja valmistusta siirretään toimintavarmemmille markkinoille lähemmäksi tehtaita. Osto-osastoiden tehtävä on myös jatkuvasti varmistella saatavuuksia eri toimijoilta ja ennakoida tulevia korotuksia.

Koneiden hinnoittelu on vaikeutunut, sillä välillä puhutaan jopa päiväkohtaisista hinnoista. Maahantuojille koneiden hinnoittelusta tekee haastavaa poikkeuksellisen lyhyt ennustettavuus.

Samaan aikaan kotimaassa kone- ja laitevalmistajilla koronan aiheuttamat sairauslomat osaltaan hidastavat toimintaa.

Maakaasun hinnan voimakas nousu Keski-Euroopassa ajaa ihmisiä investoimaan energiatehokkaisiin ratkaisuihin, kuten lämpöpumppuihin. Se vaikuttaa sähkökomponenttien saatavuuteen, mikä heijastuu myös koneiden valmistukseen. Sähkökomponenttien saatavuusongelmat olivat lähes jokaisen toimijan huulilla Maxpossa. Energiatehokkaat ratkaisut myös lisäävät sähkön kulutuksen suhteellista osuutta energiankulutuksesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maxpo toimi myös tapaamispaikkana alan ammattilaisille pitkästä aikaa.