Väderstad esitteli kaksi uutta kylvökonemallistoa – uudet mallit vauhdittavat hyvin sujunutta konekauppaa

Väderstad kertoi 02.11.2021 järjestetyssä lehdistötilaisuudessa maatalouskonemarkkinoiden tilanteesta ja esitteli samalla kaksi uutta, suurille pinta-aloille tarkoitettua kylvökonemallistoa.
Väderstad Tempo L 16–24 Central Fill -tarkkuuskylvökone
Väderstad Tempo L 16–24 Central Fill -tarkkuuskylvökone Kuva: Valmistaja
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Väderstad Inspire 1200S -kylvölannoitin
Väderstad Inspire 1200S -kylvölannoitin Kuva: Valmistaja

Väderstadin uutuusmallien yhteinen tekijä on iso keskisäiliön, jonka taakse kiinnitetään joko kylvövantaat tai tarkkuuskylvöyksiköt. Siemenet ja lannoitteet siirretään vantaisiin. Matalat säiliöt on helppo täyttää kuormaimella.

Tempo L 16–24 Central Fill -tarkkuuskylvökoneessa on 2,2 kuution siemen- ja 5 kuution lannoitesäiliö. Kylvöyksiköitä on joko 16 tai 24. Riviväli voidaan säätää 450 ja 762 mm välille.

Väderstad Inspire 1200 C/S:stä on tullut kylvökone- ja kylvölannoitinversiot. Kylvökoneessa on 5000 litran siemensäiliö.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Väderstad esitteli ensimmäistä kertaa myös Inspire-kylvölannoittimensa. Siemen ja lannoite syötetään samaa syöttöputkea pitkin jakajille ja edelleen vantaaseen. Väderstadin koneissa on tähän asti ollut aina erilliset siemen- ja lannoiteputket myös silloin, kun ne on liitetty samaan vantaaseen.

Kylvölannoittimen 7200 litran säiliö on jaettu lannoitteille ja siemenille. Inspiren työleveyttä voidaan säätää 1,5 m välein, koska 12 m leveässä koneessa on 8 syöttölaitetta ja jakajaa. Konetta käytetään iPad pohjaisella Väderstad E-Control -ohjaimella.

Vaikka uudet mallit ovat Suomen mittapuun mukaan isoja, niin Hankkijan Väderstad-tuotepäällikkö Juho Säteri ja Väderstadin Sebastian Baarman uskovat, että Inspire-kylvölannoitinta ja Tempo L 16–24 Central Fill -koneita myydään myös Suomeen.

”Meillä on useita viljaa tai erikoiskasveja viljeleviä tiloja, jotka tarvitsevat isoa työleveyttä ja suuria säiliöitä”, toteaa Juho Säteri. ”Suomeen on 30 vuoden aikana myyty reilusti yli 2000 Väderstad-kylvökonetta, joilla kylvetään neljännes Suomen viljapinta-alastamme. Koneiden koko jatkaa myös kasvuaan”, summaa Sebastian Baarman.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Komponenttipula ei toistaiseksi ole merkittävästi jarruttanut Väderstadin tuotantoa ja konekauppa on käynyt tänä vuonna hyvin. Syksyllä viljan hinnan nousu nosti ensi kaudelle myytävien koneiden toimitettavien koneiden kysyntää. Kausi 2022–23 on kuitenkin vielä arvoitus, koska lannoitteiden hintakehitys ja saatavuus saattavat vaikutta myyntiin. Väderstadin myynti on kasvanut 21 prosentilla. Hankkijan Väderstad-myynnin nousu on ollut noin 30 prosenttia.

Ensi kaudelle on vielä saatavissa etenkin pienempiä konemalleja. Suuret koneet alkavat olla jo kortilla, sillä muun muassa Venäjän, Ukrainan ja Kanadan myynnit ovat kehittyneet hyvin.