Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Agritechnica 2019 -näyttelyssä 1 kultamitalilla ja 39 hopeamitalilla palkittua uutuutta

Marraskuussa 2019 järjestettävän Agritechnica-näyttelyn palkitut uutuudet julkaistiin tänään. Asiantuntijoista koottu palkintoraati myönsi kultamitalin John Deeren portaattomalle eAutoPower- voimansiirrolle.
John Deeren kultamitaliuutuus on eAutoPower-voimansiirto, jossa perinteisen portaattoman voimansiirron hydraulipumppu ja -moottori on korvattu traktorin moottorin pyörittämällä generaattorilla ja voimansiirrossa olevilla kahdella sähkömoottorilla.
John Deeren kultamitaliuutuus on eAutoPower-voimansiirto, jossa perinteisen portaattoman voimansiirron hydraulipumppu ja -moottori on korvattu traktorin moottorin pyörittämällä generaattorilla ja voimansiirrossa olevilla kahdella sähkömoottorilla. Kuva: Valmistaja
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Portaattomia, tehonjako-periaatteella toimivia ajovoimansiirtoja on ollut markkinoilla jo yli 25 vuoden ajan. Moottorin teho on siirretty pyörille sekä mekaanisen että hydraulisen voimansiirron kautta. John Deeren eAutoPower-voimansiirrossa hydraulipumppu ja -moottori on korvattu kahdella sähkömoottorilla. Valmistaja kertoo sähkömoottoreiden käytön hyviksi puoliksi voimansiirron pienemmät tehohäviöt ja pienemmät huoltokustannukset. Suurin osa tehosta välitetään edelleen voimansiirron mekaanisen osan kautta ja järjestelmän tarvitsema sähkö tuotetaan edelleen traktorin dieselmoottorin avulla.

Sähköjärjestelmän teho on mitoitettu siten, että siitä voidaan ottaa ajovoimansiirron tarpeiden lisäksi jopa 100 kW:n teho ulkopuoliseen käyttöön, kuten esimerkiksi perävaunun tai työkoneen sähkökäyttöisille pyöränmoottoreille tai levityskelojen tms. pyöritykseen. John Deere on ottanut projektiin mukaan myös maatalouskonevalmistaja Joskinin, uuden voimansiirron lisäksi esiteltiin myös yhteistyössä kehitetty lietelantavaunu, jonka kolmesta akselista kahteen on toteutettu veto traktorin tuottaman sähkön avulla.

Hopeamitaleja jaettiin 39 kappaletta. Koneiden käyttöä helpottavia ja torjunta-aineiden ja lannoitteiden levitystyön tarkkuutta parantavia ratkaisuja palkittiin useita. Rengasvalmistajat kehittävät uusia ratkaisuja, joilla vastataan maataloudessa käytettävien traktoreiden ja työkoneiden nopeuksien kasvuun.