Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tehokasta suojaa puuhakkeelle

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa valmistuneen tutkimuksen mukaan hakeauman mikrobitoimintaan voidaan vaikuttaa erilaisilla käsittelyaineilla tai menetelmillä.
Kuva: Jukka Lehtinen
Kuva: Jukka Lehtinen 
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen Luonnonvarain Tutkimussäätiön rahoittamassa kolmivuotisessa hankkeessa tehokkain mikrobisuoja puuhakkeelle saatiin käsittelemällä se Biotalousinstituutissa kehitetyllä luonnonmukaisella käsittelyaineella. Aine esti lähes täysin auman mikrobitoiminnan kolmen varastointikuukauden ajan pienessä varastointikokoluokassa. Käsitellyt aumat pysyivät rauhallisina eikä lämpenemistä havaittu käsittelemättömään aumaan nähden. Käsittelyaineen koostumusta ei ole toistaiseksi julkistettu.

"Lupaavia tutkimustuloksia jatketaan parhaillaan Biopooli-hankkeessa. Tarkoitus on edelleen kehittää ja testata toimiviksi havaittuja energiahakkeen varastointireseptejä, kertoo tutkija Miia Jämsén Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutista.

Hankkeessa rakennettiin myös puuhakkeen ja muun biomassan käsittelytarkoitukseen sopivan laitteiston prototyyppi. Tutkimustyö osoitti, ettei hakkeen käsittely varastointiaineilla onnistu riittävällä tasolla ilman asianmukaista laitteistoa. Koska tällaista laitteistoa ei markkinoilla ole, piti tutkimustyön onnistumiseksi myös suunnitella, rakentaa ja pilotoida tarvittava laitteisto Biopooli-hankkeen tuella. Laitteiston kehittämisestä kiinnostuneilla kumppaneilla on vielä mahdollisuus osallistua kehitystyöhön.

Lisätietoja: Miia Jämsén, puh. 050 366 9495