Koneviestin asiantuntijaseminaari 31.8.2021: Hiilen sidonta on vain osa isoa kokonaisuutta

Koneviesti järjesti seminaarin tutkijoille, virkamiehille ja muille asiantuntijoille Loimaan viljelymenetelmä- ja maanparannekoelohkolla 31.8.2021.
Seminaarivieraita Loimaan koelohkon kenttäkierroksella. Viljelymenetelmä- ja maanparannekokeen työryhmässä ovat Tuomas Levomäki, Uolevi Oristo, Erkki Mäkelä, Jussi Knaapi ja Eemeli Linna.
Seminaarivieraita Loimaan koelohkon kenttäkierroksella. Viljelymenetelmä- ja maanparannekokeen työryhmässä ovat Tuomas Levomäki, Uolevi Oristo, Erkki Mäkelä, Jussi Knaapi ja Eemeli Linna. Kuva: Mikael Torvinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Seminaarissa keskusteltiin viljelyn hiilitasapainosta, maaperän kasvukunnosta, mikrobiologisesta aktiivisuudesta sekä peltojen ympäristövaikutuksista. Paikalla oli nelisenkymmentä asiantuntijaa. Tilaisuuden videotallenne on nähtävillä Koneviestin nettisivuilla.

Koneviestin koekenttä toimii ikään kuin yhteistyöpilottina kustannustehokkaan tutkimustoiminnan tekemiseksi maatilamittakaavassa. Tämä mahdollistaa entistä tarkemman tiedon tuottamisen sekä viljelyn että tutkimuksen tarpeisiin, mutta vaatii sujuvaa ja hyvin koordinoitua yhteistyötä tutkimusorganisaatioilta, laitevalmistajilta sekä rahoittajilta yhdessä itse viljelypäätöksistä vastaavan viljelijän kanssa.

Viljelymenetelmäkokeessa on voitu samanaikaisesti viljellä kannattavasti, säästää kustannuksia ja parantaa koelohkon ympäristövaikutuksia. Tuloksien perusteella voidaan myös osoittaa, että maaperän hiilitasetta voidaan kääntää positiiviseen suuntaan, jolloin maaperään sitoutuu aiempaa enemmän hiiltä koko juuristosyvyydelle. Mikrobiologian mahdollistamaa potentiaalia ei vielä osata hyödyntää.

Yhteistyössä ollaan kuitenkin vasta alkutaipaleella, jotta voitaisiin vastata haasteisiin, joiden kanssa maatilat ponnistelevat.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jaettua lannoitusta on käytetty jo vuosia. Tarkkuus- ja täsmäviljely ovat seuraavia konkreettisia askeleita. Syyskasvien, sekä erilaisten alus- ja kumppanikasvien, tuomia mahdollisuuksia pitäisi selvittää. Myöhemmin keskusteluun nousevat yleistyvien biokaasureaktoreiden hyödyntämisen haasteet ja mahdollisuudet.

Katso tallenne Loimaan asiantuntijaseminaarista:

Miten viljelymenetelmillä voidaan vaikuttaa hiilensidontaan ja ympäristövaikutuksiin?