Lelyltä innovaatioita ruokintaan, tuotannonhallintaan ja lannankäsittelyyn

Lypsykarjatilojen automaatiosta tunnettu Lely julkisti digitaalisesti järjestetyssä Lely Future Farm Days -tapahtumassaan uusia tuotekonsepteja ruokintaan ja lannankäsittelyyn, sekä kaikkia tuoteryhmiä koskevan uuden tuotannonhallintajärjestelmän.
Exos-ruokintarobotti on Lelyn uusi konsepti tuorerehuruokintaan. Robotti hoitaa itsenäisesti rehun niiton, kuljetuksen ja jakamisen.
Exos-ruokintarobotti on Lelyn uusi konsepti tuorerehuruokintaan. Robotti hoitaa itsenäisesti rehun niiton, kuljetuksen ja jakamisen. Kuva: Valmistaja
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Uusi Lely Horizon -tuotannonhallintajärjestelmä on jalostettu valmiiksi tuotteeksi yhdessä sadan pilottitilan kanssa. Se tulee korvaamaan nykyisen T4C-järjestelmän vuoden 2021 aikana – myös aiempien käyttäjien osalta. Järjestelmässä on panostettu helppoon käytettävyyteen laitteella kuin laitteella, sekä muilla järjestelmillä kerätyn datan yhdistämiseen. Uusiin ominaisuuksiin kuuluu kerätyn tiedon automaattinen analysointi esimerkiksi ketoosin tunnistamiseksi, sekä työtehtävien hallinta sujuvoittamaan askareiden etenemistä.

Tapahtumassa julkistettu Lely Sphere -konsepti on ikään kuin maatilakokoluokan kierrätyslannoitetehdas. Järjestelmä tuottaa kolmentyyppistä lannoitetta, joista kahta saadaan perinteisempään tyyliin virtsa ja kuivalanta erottelemalla, kun taas innovaatio piilee kolmannen lannoitteen valmistusmenetelmässä. Järjestelmä imee lantakouruista ja lietelantalasta haihtuvat kaasut, ja erottaa kerätystä ilmasta ammoniumtypen, josta saadaan väkevää typpilannoitetta. Järjestelmä on ollut koekäytössä jo vuodesta 2017, ja ensimmäiset tuotteet saadaan Alankomaiden markkinoille näillä näkymin vuonna 2021.

Kolmas, esitellyistä tuotteista kaikkein varhaisimmassa vaiheessa oleva tuote on Lely Exos -konsepti. Keski-Euroopassa tuorerehuruokinta (engl. zero-grazing) on yleistynyt menetelmä, jossa heinä kerätään tuoreena pellolta suoraan ruokintapöydälle. Lely vie ajatuksen askelta pidemmälle Exos-ruokintarobotin avulla. Laite niittää ja kerää nurmen tuoreena, ja jakaa sen ruokintapöydälle Lely Vector -ruokintarobotin tapaan. Laitteen ensimmäiset prototyypit ovat jo koetiloilla toiminnassa.

Lue myös esittely Lely Exoksen vanhemmasta "veljestä" Lely Vector -ruokintarobotista KV 7/2014 !