Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tehokkaat raivaussahat Koneviestin kokeiltavana – tarkempaa analyysiä kevään aikana

Pienkoneissa akkutekniikan kehityksen rinnalla kehittyvät polttomoottorimallitkin.
Kuva: Tommi Hakala

Akkutekniikan kehitys on johtanut siihen, että akkukäyttöiset laitteet korvaavat pienempitehoiset polttomoottorilaitteet. Mutta ei polttomoottorilaitteidenkaan kehitys jurnuta paikoillaan, vaan valmistajat lisäävät uusilla ratkaisuilla niiden tehokkuutta ja polttoainetaloudellisuutta – tästä ovat esimerkkeinä Koneviestin kokeiluun tulleet uutuudet.

Stihlin järein polttomoottoriraivaussaha FS 561 C-EM uudistui loppuvuodesta 2021. Peräti 2,8 kilowatin tehoisella ja 57-kuutioisella moottorilla varustetun mallin edeltävät versiot ovat olleet suosittuja esimerkiksi linjaraivauksia tekevien ammattilaisten keskuudessa. Nyt raivaussahan leikkuukapasiteettia on nostettu myös markkinoiden suurimmalla halkaisijaltaan 250 millin terämallilla.

Makita toi 2021 alkuvuodesta markkinoille 40-volttisten XGT-akkukoneiden malliston. Nyt 80-voltin jännitteellä (kaksi akkua) toimivaan XGTx2-sarjaan on tullut vaihtoehtona myös UR006GZ02-yhdistelmäraivaussaha. Sen tehoksi ilmoitetaan 2,0 kilowattia, eli se vastaa tehon puolesta jo kevyempiä ammattiraivaussahamalleja. Suuri teho mahdollistaa myös valmistajan uuden tuplahampaisen ja halkaisijaltaan 225 millin terän käyttämisen.

Kummankin raivaussahan mukana tuli kokeiluun valmistajan metsäkäyttöön suunniteltu ja monipuolisesti säädettävissä oleva valjasmalli. Koneviesti palaa sahoihin kokeilujuttujen merkeissä myöhemmin.