Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kumitelakone maastokokeiluvaiheessa - Skogforskin tela-alustainen Ponsse Buffalo

Ruotsalainen tutkimuslaitos Skogforsk on toteuttanut tela-alustaisen kokeilukoneen yhteistyössä Prinoth-yhtiön kanssa. Kone on aloittanut nyt maastotestausvaiheen.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuonna 2016 Skogforsk ja tela-ajoneuvovalmistaja Pronoth aloittivat kokeilut metsäkäyttöön suunniteltujen telaratkaisujen kehittämiseksi. Tutkimus aloitettiin normaalin kahdeksanpyöräisen Ponsse Buffalon kohdalta, joka on nyt varustettu uuden tyyppisillä telastoratkaisuilla. Tutkimuksia jatketaan vertailemalla tela-alustaisen testikoneen käyttäytymistä pyöräalustaiseen koneeseen.

Käsillä olevan kokeilun OnTrack-telasto perustuu keinuvaan pääteliin ja siihen kytkettyihin kahteen pienempään teliin. Päätelien päissä sijaitsevat varsinainen vetoratas ja vetämätön ohjainpyörä. Voimansiirto on toteutettu mahdollisimman pienillä muutoksilla alkuperäiseen peruskoneeseen.

Ensimmäiset testit ajetaan Ruotsissa, sen jälkeen koneella ajetaan Suomessa, Norjassa, Latviassa ja Saksassa. Suomessa Metsäteho kokeilee tela-alustaista konetta turvemaiden puunkorjuussa. Norjassa tehdään vetovoimatestejä ja suoritetaan testiajoja jyrkässä maastossa. Latviassa suoritetaan testejä kivennäismailla, KWF Saksassa puolestaan testaa koneen toimivuutta mutaisissa olosuhteissa.