Puukaupan korkeasuhdanne vuonna 2021 näkyy kantorahatulojen ennakkotilastoissa

Luken julkaisemien ennakkotietojen mukaan bruttokantorahatuloja saatiin 2,7 miljardia euroa vuonna 2021. Euromääräisesti tulot nousivat 0,6 miljardia edellisvuodesta ja reaalisesti nousua oli 17 prosenttia – nousu muodostui täysin yksityismetsien puukauppojen tulojen lisääntymisestä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kantorahatuloista 2,37 miljardia euroa saatiin yksityismetsistä ja 0,36 miljardia euroa metsäteollisuuden ja valtion metsistä. Ainoastaan vuosina 2007 ja 2018 on ylitetty viime vuoden taso. Suurin syy kantorahatulojen nousuun oli tukkipuuhakkuiden lisääntyminen yksityismetsissä lähes 30 prosentilla, mutta myös pystykauppahintojen nousu lisäsi tuloja. Yksityismetsänomistajien kantorahatulot lisääntyivät 21 prosenttia vuoden takaisesta, mutta metsäteollisuuden ja valtion tulot laskivat prosentilla.

Kuusesta saatiin edelleen eniten tuloja (47 %). Lisäystä edellisvuodesta oli 3 prosenttiyksikköä. Kuusen merkitys korostuu Etelä-Suomen rehevien maiden maakunnissa ja yksityismetsissä. Etelä- Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa mänty oli selvästi tärkein puulaji 54–76 prosentin osuudellaan kantorahatuloista.