Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Selvyyttä liikennekäytöstäpoistoihin

Kevyiden ajoneuvojen, kuten mönkijöiden ja moottorikelkkojen liikennekäytöstäpoistojen käytännöissä on ilmennyt epäselvyyksiä. Aiempi vapaamuotoinen ilmoitus vakuutusyhtiöön ei nykyisin enää riitä. Seuraavassa selvennystä asiaan.
(Kuva: Seppo Nykänen)
(Kuva: Seppo Nykänen) 
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Epäselvyyttä on ilmennyt – ei enempää eikä vähempää kuin siinä – mihin ja millä tavalla ilmoitus liikennekäytöstäpoistosta tehdään. Asiakkaalla on eri vaihtoehtoja rekisteri-ilmoituksen tekoon. Ilmoituksen voi tehdä Trafin verkkosivuilla tai oman vakuutusyhtiön sähköisessä palvelussa. Asiakas voi myös asioida henkilökohtaisesti katsastusasemalla tai vakuutusyhtiönsä konttorissa. Edullisinta on tehdä ilmoitus sähköisiä kanavia hyödyntäen.

Liikennekäytöstäpoisto on Trafille tehtävä maksullinen rekisteri-ilmoitus. Ilmoitusta ei voi tehdä määräajaksi, vaan ajoneuvo pysyy liikennekäytöstä poistettuna, kunnes asiakas tekee Trafille uuden ilmoituksen ajoneuvon liikenteeseen otosta. Silloin kun ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä, sillä ei saa ajaa.

Tilapäisen liikennekäytöstäpoiston ajalta ei välttämättä saa hyvitystä kevyiden ajoneuvojen vakuutusmaksuista. Vakuutusyhtiöiden tuotteet poikkeavat toisistaan sen suhteen, saako maksuhyvitystä tai onko sen saamiseksi muita ehtoja, kuten vähintään 30 vuorokauden mittainen liikennekäytöstäpoisto. Varsinkin vuodenaikahinnoitelluissa vakuutuksissa maksuhyvitys ajokauden ulkopuolella voi olla hyvin vähäinen, tai sitä ei saa lainkaan. Ennen ilmoituksen tekoa kannattaa tarkistaa, saako liikenne- tai kaskovakuutuksesta minkäänlaista maksuhyvitystä.