Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Luomu kannattaa tavanomaista tuotantoa paremmin

Luomutuotannon kannattavuus on noussut viime vuosina selvästi paremmaksi kuin tavanomaisen maataloustuotannon. Esimerkiksi luomumaidontuotannossa omalle työlle ja pääomalle saatava korvaus on jopa kolminkertainen tavanomaiseen verrattuna.
(Kuva: Joona Piirala)
(Kuva: Joona Piirala) 
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Luomutilojen paremman kannattavuuden taustalla ovat heikompia satoja kompensoivat korkeammat tuotehinnat, luomutuet, suurempi tilakoko ja alhaisemmat tuotantokustannukset. Vuonna 2015 tavanomaista tuotantoa harjoittavilla tiloilla yrittäjätulo oli 13 700 euroa vuodessa, kun se luomutuotantoa harjoittavilla oli keskimäärin lähes 28 000 euroa. Luomutiloilla yrittäjäperhe sai 10 euron korvauksen työtunnille sekä kolmen prosentin koron tuotantoon sijoitetulle omalle pääomalle. Tavanomaista tuotantoa harjoittavilla tiloilla jäätiin puoleen näistä. Tulokset selviävät Luonnonvarakeskus Luken kirjanpitotilojen tuottamasta aineistosta.

Eri tuotantomuotoja harjoittavien tilojen kokonaistuotot olivat kutakuinkin yhtä suuria, noin 140 000 euroa vuodessa, mutta tuotantokustannuksissa oli isoja eroja. Luomutuotantoa harjoittavien tilojen kustannukset olivat keskimäärin 26 000 euroa alhaisemmat kuin tavanomaista tuotantoa harjoittavien tilojen. Erot syntyivät lähinnä lannoite- ja energiakustannuksissa. Työkustannuksissa ei ollut eroja tavanomaisen ja luomutuotannon välillä.

Tavanomaista tuotantoa harjoittavien kirjanpitotilojen keskipeltoala oli vuonna 2015 noin 60 hehtaaria ja luomutukea saaneiden 75 hehtaaria eli neljänneksen suurempi.

Tarkennetut tulokset on nähtävissä Taloustohtori -sivuston Maa- ja puutarhatalous-palvelussa:  www.luke.fi/taloustohtori