Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koneviestin viljelymenetelmä­koekentällä tapahtuu 4.8.2020

Kuva: Jussi Knaapi
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneviestin viljelymenetelmäkoe koostuu kahdesta osasta. Eri kylvötavat (suorakylvö, kyntö ja kevytmuokkaus) ovat olleet samoilla ruuduilla vertailtavana nyt 15 vuotta. Kentän yhteyteen vuonna 2018 perustettu maanparannekoe selvittää rakennekalkin, kipsin ja erilaisten seosten vaikutuksia satoon, maan rakenteeseen ja valumavesien pitoisuuksiin.

Jälleen kerran haastava säätyyppi näyttää, miten vuorossa olevat härkäpapu ja herne ovat selvinneet alkukesän stressaavissa olosuhteissa. Tarjolla on jälleen laaja käytännön viljelykokemusten kokonaisuus.

MTK:n Säätiön apurahan ansiosta olemme voineet täydentää viljelymenetelmäkentän tiedonkeruun kokonaisuutta aivan uudelle tasolle. Pystymme nyt mittaamaan koko kentän vesitasetta tavalla, joka huomioi sadannan, säätyypin ja haihdunnan, viljelytavan, maan rakenteen sekä salaojituksen toiminnan. Tietoa on kertynyt myös eri menetelmien ja maanparanteiden vaikutuksesta valumavesien ravinnepitoisuuksiin. Nyt kun eri menetelmät on saatu eriytettyä omiin ojituksiinsa, saamme myös valumavesitiedot menetelmäkohtaisina.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikki ylläluetellut tekijät ovat havainnoitavissa kentän kaikkien koeruutujen osalta. Itse viljelymenetelmäkokeen osalta pystymme antamaan jo luotettavaa mitattua tietoa siitä, mihin suuntaan esimerkiksi maan multavuus on kehittymässä.

Koealue on kokonaisuudessaan ainoa näin laaja, pitkäaikainen, perinpohjainen ja samalla käytännön viljelyä hyödyntävä puolueeton koekenttä Suomessa.

Kenttäpäivä alkaa 4.8. klo 12 ja ruuduilla on opastettuja kierroksia määrävälein. Lisäksi paikalla on yhteistyötahojen edustajia ja postereita. Kun mieli on ruokittu tiedolla, voi ruumista ravita kahvi- ja soppatarjoilujen äärellä.