Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Luke: Maatilojen määrä laskussa - suurien tilojen osuus kasvaa

Maatalous- ja puutarhayritysten rakennetilaston ennakollisten tietojen mukaan vuonna 2019 Suomessa oli maatalous- ja puutarhayrityksiä noin 46 700. Tilojen lukumäärä on vähentynyt edellisestä vuodesta 900:lla ja vuoden 2019 aikana tiloista lopetti vajaat kaksi prosenttia. Suurten yli sadan hehtaarin tilojen määrä lisääntyi ja alle sadan hehtaarin tilojen määrä väheni tai pysyi ennallaan kaikissa kokoluokissa.
Kuva: Sanne Katainen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tilojen keskimääräinen peltoala on jo pidemmän aikaa kasvanut vuodessa noin hehtaarilla. Vuonna 2019 tiloilla oli peltoa keskimäärin 49 hehtaaria. Peltoalaltaan suurimmat tilat ovat Varsinais-Suomessa, jossa tilojen keskikoko oli lähes 60 hehtaaria. Pienimmät tilat olivat Etelä-Savossa, jossa keskimääräinen peltoala oli 32 hehtaaria.

Vuonna 2019 viljelijöiden keski-ikä oli 53 vuotta. Osakeyhtiömuotoisten tilojen viljelijöiden keski-ikä oli alhaisin eli 48 vuotta. Vanhimpia olivat perikuntien tilanhoidosta vastuussa olevat viljelijät, joiden keski-ikä oli 60 vuotta. Myös yli 70-vuotiaiden viljelijöiden lukumäärä on nousussa.

"Yli 70-vuotiaiden viljelijöiden lukumäärä lisääntyi edelleen. Viime vuonna jo 30 prosenttia viljelijöistä oli yli 60-vuotiaita ja vain 16 prosenttia oli alle 40-vuotiaita. Yli 70-vuotiaiden viljelijöiden lukumäärä on lisääntynyt vuoden aikana reippaasti. Vuonna 2019 heitä oli jo noin 2 800", kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) yliaktuaari Jaana Kyyrä.

Maatalous- ja puutarhayritysten rakennetilasto sisältää tietoa maatalous- ja puutarhayritysten lukumäärästä, maankäyttölajeista ja tuotantosuunnista sekä viljelijöistä Suomessa. Tilasto antaa kokonaiskuvan Suomen maa- ja puutarhatalouden omistus- ja tuotantorakenteesta sekä viljelijöiden lukumäärästä ja ikärakenteesta. Tilaston tiedot saadaan pääasiassa maaseutuhallinnon rekistereistä.